Hotelul Parc din Oradea a fost construit în 1903 de frații Gyula și Emil Weislovich. Ultimul dintre ei, un mare amator al călătorilor, a fost influențat în amenajarea clădirii de vizitele sale în India.
"Un monument de arhitectură excepțional și unic în Europa pentru că și-a păstrat detaliile intacte până azi. Asta înseamnă oglinzi, cristalele ușilor stucaturi feronerie, paviment", explică criticul de artă Ramona Novicov.
"După cum multă lume probabil că a uitat, hotelul Parc în perioada sa de glorie a fost supranumit Ritz și după cum se vede azi chiar și în starea în care este și-a meritat pe deplin numele", spune Bogdan Hossu, directorul executiv al Fundației Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar.
Un proiect finanțat din fonduri europene și-a propus să redeschidă hotelul și grădina sa pentru orădeni. Clădirea părăsită a devenit astfel gazda unor expoziții și reprezentanții de teatru și muzică clasică.
"Este un proiect pilot care sperăm să prindă, să arătăm și altor proprietari de spații cum anume se poate pune în valoare proprietatea pe care o au și publicul orădean să-l atragem până la urmă să descopere arhitectura ascunsă a acestui oraș", susţine Bogdan Hossu.
"E istorie vie aici și ar fi păcat să stea cu lacătul pe uși."
"Eu sunt în Oradea din 1993 și de atunci ușa stă închisă. Mă durea sufletul că veneam la această terasă și vedeam că înăuntru nu putem să intrăm să vedem minunățiile dinăuntru."
Grădina hotelului este un adevărat monument. În spatele vegetației care a crescut abundent se ascunde una dintre emblemele orașului: poate ultima decorație romantică din Europa.