Banii europeni vor fi investiţi în patru laboratoare performante de cercetare unde îşi vor desfăşura activitatea studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cadre universitare. Centrul va fi amenajat într-o fostă clădire a garnizoanei din Oradea, care are 750 de metri pătraţi.
"El este un proiect de infrastructură de dotări de laboratoare unde formarea viitorilor ingineri ai facultăţii noastre în domenii de vârf, inginerie electrică, electronică, automatică, calculatoare, tehnologia informaţiei, laboratoare absolut necesare pentru formarea lor practică şi tehnologică", explică Teodor Leuca, decanul Facultăţii de Energie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.
Proiectul a fost făcut de profesorii Facultăţii de Energie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, care se gândesc deja la un campus de cercetare în viitor.
"Vrem să reabilităm toată zona preluată de la unităţile militare, de la garnizoană pentru a realiza acest smart campus, să fim independenţi atât pe parte energetică prin producerea energiei electrice, cât să realizăm un pol de excelenţă pe partea de cercetare", a declarat Ioan Francisc Hathazi, şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Energie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.
Cei care se vor pregăti în viitoarele laboratoare au toate şansele să fie şi angajaţi în domeniu.
"Ăsta a fost de fapt şi scopul laboratoarelor, ca să ridicăm nivelul de pregătire al studenţilor, masteranzilor noştri la nivelul cerinţelor actuale de pe piaţa muncii", a explicat Dorel Hoble, directorul Departamentului de Inginerie Electrică.
Săptămâna viitoare va fi desemnată firma care se va ocupa de renovarea şi modernizarea spaţiului. Proiectul ar trebui să fie gata la sfârşitul lunii octombrie.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves