Stomatolog de profesie, Gaspar Keri a recondiţionat prima casă ţărănească acum aproape 20 de ani. Timp de patru ani a lucrat ca să transforme vechea locuinţă a bunicilor într-una de vacanţă. Sprijinit de soţie, şi ea stomatolog, bărbatul reuşit apoi să reconstitruiască o gospodărie de servitori din secolul al XIX-lea în apropierea satului în care a copilărit.
"Câte ceva am făcut în fiecare vară, sfârşit de săptămână, când am avut timp liber. Tencuiala s-a făcut cu lut amestecat cu tocătură de paie, grinzile sunt de lemn esenţă tare", spune medicul.
Casa din lut în care a locuit un servitor, soţia şi cei patru copii ai săi nu are mai mult de 30 de metri pătraţi şi este acoperită cu stuf. Ca să aducă atmosfera în încăperile acesteia, stomatologul a plătit 7.000 de euro din propriul buzunar.
"Nu pentru profit am făcut, ci să rămână ceva din cultura Văii Ierului, patrimoniul să fie menţinut, cel puţin o casă din asta."
"Pasiunea e a lui, dar multe lucruri le iau de pe umerii lui în privinţa cabinetului şi el are mai mult timp liber ca să aici de aceste lucruri", susţine Ildiko Erzsebet Keri, soţia medicului.
Înm cele două case refăcute, medicul a expus zeci de obiecte vechi, colecţionate de-a lungul anilor. Nu se opreşte aici şi vrea să restaureze un vechi conac unguresc din satul bunicilor.
"Casa este deschisă pentru toată lumea, mai ales pentru copii ca să vadă trecutul şi învaţă istoria mai bine aici decât la şcoală. Aici văd şi obiectele, pentru că fiecare obiect are istoria lui", spune soţia medicului.
Ca să atragă turişti, stomatologul şi soţia lui au pregătit şi un pachet turistic care cuprinde prezentarea celor două case-muzeu restaurate şi a conacului. Traseul cuprinde şi vizitarea pivniţelor tradiţionale din secolul al XIX-lea specifice zonei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş