Un singur producător tradițional a fost atestat în Bihor

Data publicării:
palinca

"Dacă nu ai tradiţie, nu eşti un popor. Am încercat şi încerc să o păstrez şi să merg mai departe."

Sunt cuvintele care l-au motivat pe Florian Chişe să îşi prelungească atestatul de producător de pălincă tradiţională. În familia lui din comuna bihoreană Tulca meşteşugul preparării licorii ardeleneşti a fost moştenit din tată în fiu. Se mândreşte că este singurul producător de băuturi tradiţionale din ţară şi primul bihorean care a înregistrat acum câţiva ani produse atestate.

Timp de nouă luni a urmat toate procedurile ca să îndeplinească noile standarde: a pus la punct caietul de sarcini şi a facut toate analizele produselor.

"A durat timp, trebuie să stai bine cu nervii şi recomand la toţi care vor să încerce să încerce că merită. Cu cât o să fie mai mulţi, cu atât o să fie mai bine pentru noi, pentru micii producători", spune Chişe.

Din păcate, a rămas singurul din cei 17 producători judeţeni care şi-a reatestat preparatele tradiţionale. Are documente pentru cinci tipuri de pălincă: de gutui, mere, pere, caise şi de prune. Celelalte 73 de produse din Bihor riscă să-şi piardă eticheta de tradiţionale. De vină sunt condiţiile mult mai aspre prevăzute de Ordinul 724 din 2013 al ministrului Agriculturii, spun producătorii.

"Actul normativ stabilește clar că un produs tradițional trebuie să fie obținut numai din materii prime locale", explică Nicolae Hodișan, directorul Direcției pentru Agricultură Bihor.

Producătorii spun că unul din motivele pentru care au renunțat la obținerea atestatului ar fi lipsa timpului pentru a realiza actelele. Două luni trebuie făcute drumuri la: primărie, poliție, finanțe, Direcția Pentru Agricultură din județ și la DSP.
La aceste instituții trebuie demonstrat că producătorul nu are datorii, că deține un proiect pe imobilul folosit, analizele produsului trebuie să aibă valorile standard.
De asemenea, cazierul fiscal și adeverința de producție proprie sunt obligatorii. De aceea, mulţi producători au renunţat la reatestare.

"Prea multe controale, prea multe documente pentru a te autoriza, lipsa materiei prime pentru a fabrica produsele tradiţionale. Nu ai nici un avantaj material, produsele sunt la fel văzute ca şi cele care se fac industrial", susţine Dorina Gavriluţ, producător de carne.

Reporteri: Mariana Gurgu, Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...