Mihai Venter are 73 de de ani şi a lucrat ca mecanic de locomotivă şi foschist la CFR. Aşa a adunat un număr record de ani în muncă.
"Am, pe documente, stagiu de cotizare sau ani de muncă, am 64 de ani, două luni şi o zi, din care 41 de ani, două luni şi două zile în grupa întâi de muncă."
Deşi deţine toate actele necesare, fostul mecanic spune că în 1997, când şi-a depus dosarul de pensionare, funcţionarii l-au încadrat greşit în grupa a treia de muncă. Ca să i se repare nedreptatea, a dat Casa de Pensii în judecată. Nu o dată, ci de şase ori.
"Doresc să recuperez acest prejudiciu de la statul român, pentru că abuziv mi s-a întocmit dosarul de pensie, abuziv mi s-a calculat pensia şi am fost prejudiciat de grupa întâi de muncă", spune pensionarul.
Instanţa i-a dat dreptul să fie încadrat în grupa a doua. Bărbatul spune că va intenta statului un nou proces, pentru că vrea să fie trecut în prima grupă de muncă, aşa cum figurează în actele pe care le deţine. Nu va avea sorţi de izbândă, spun reprezentanţii Casei de Pensii, care precizează că sentinţa este definitivă.
"Instanţa a stabilit corect calcularea şi stabilirea drepturilor de pensie, nu poate fi vorba de un prejudiciu ce i s-ar cuveni, este un calcul al dumnealui", susţine Leontin Ţârle, directorul Casei de Pensii Bihor.
Mihai Venter afirmă că, din 1997, încadrarea în altă grupă de muncă şi acordarea unei pensii mai mici i-au produs o pagubă de 100 de mii de lei. Acum cere să-i fie atribuită retroactiv.
reporter: Bogdan Costea
operatori: Robert Rezmuves, Monica Pop
editor web: Adrian Laboş