În urmă cu câţiva ani, lacul din Paleu se întindea pe o suprafaţă de 10 hectare şi conţinea peste 100 de mii de metri cubi de apă. Preferat de turişti şi pescari, îndeplinea şi condiţiile necesare pentru a găzdui competiţii sportive.
De câteva luni, lacul a dispărut, iar în locul lui au rămas doar buruieni şi un mic ochi de apă. Autorităţile vorbesc la timpul trecut despre ceea ce odată era un adevărat magnet pentru turişti.
"A fost un fel de atracţie, au mai venit pescari. Acum nu ştim când va fi", spune Alexandru Szebeni, viceprimarul comunei Paleu.
"Aici au fost oameni care veneau de sărbători de 23 august de 1 mai cu grătare cu mici sărbătoreau roată, muzică. Acum e pustietate, nu-i nimic."
Totul a început anul trecut, când firma care administra lacul a primit autorizaţie să golească o parte din apă ca să scoată peştii. Câteva luni mai târziu, persoane necunoscute au deschis stăvilarul pe timp de noapte.
"Cineva a acţionat dispozitivul şi s-a golit din apa care trebuia să fie reţinută", spune Dumitru Voloşeniuc, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Lipsa precipitaţiilor a făcut ca lacul să scadă pe zi ce trece, la fel ca numărul clienţilor restaurantelor din zonă.
"Fiecare client care intră în restaurant sau pe terasă întreabă ce s-a întâmplat cu lacul. Din păcate, nu pot să dau un răspuns decât: aşteptăm să vină ploile", susţine Gyorgy Papp, proprietarul unui restaurant de pe malul lacului.
Acelaşi lucru speră şi autorităţile doar că meteorologii sunt sceptici.
"Lunile iulie şi august se prevede că vor fi două luni secetoase, chiar excesiv de secetoase", confirmă Cristina Chiorean, directorul Staţiei Meteo din Oradea.
Doar un sfert din lac a mai supravieţuit, dar seceta anunţată de meteorologi pun în pericol şi existenţa a ceea ce a mai rămas. Ca să se refacă, ar fi nevoie de cel puţin un an, cu o cantitate normală de ploi, spun specialiştii.
reporter: Bogdan Costea
operator: Ciprian Platona
editor web: Adrian Laboş