Un fost jurnalist a descoperit imagini nepublicate cu Oradea de altădată
Data actualizării: Data publicării:
Imagini vechi, cele mai multe niciodate publicate, ale Oradei de altădată. Este recompensa pentru cei 20 de ani de căutări pe care un fost jurnalist local le-a făcut prin arhive. Dan Sicoe a frunzărit o serie de documente și a căutat prin târguri și colecții private. După ce le-a digitalizat, sutele de fotografii vor fi publicate într-o revistă de istorie pe care o va tipări în această lună.
Piaţa Unirii, Casa Poinar, podul central şi primăria precum şi sediul actualei facultăţi de medicină sunt doar câteva din cele mai cunoscute edificii din Oradea. Toate apar într-o altă lumină dacă le privim în ilustratele tipărite acum aproape 100 de ani. Zeci de astfel de vederi de epocă, unele niciodată publicate, întregesc colecţia unui jurnalist orădean, care le-a descoperit în urma unor căutări întinse pe mai bine de 20 de ani.
Doru Sicoe spune că aceste imagini rare de la începutul secolului trecut ne ajută să înţelegem ce vedea, de exemplu, Lucian Blaga atunci când se plimba pe corso-ul orădean.
"Perioada când el era la Oradea - cam aşa era oraşul. Asta este din 1915 poza. El a fost în 1917 la Oradea, dacă ştiu bine, şi în consecinţă asta e una din imaginile pe care o vedea şi el."
"Era o piaţă propriu zisă, oamenii aveau tarabe (...), mulţi îşi puneau lucrurile pe jos, o piaţă agroalimentară ,aveam aici în zonă statuia sfântului Ladislau", spune Doru Sicoe.
Istoricul Gabriel Moisa este de părere că astfel de imagini vor ajuta la scrierea istoriei orașului: "Până de curând fotografia nu era luată în calcul ca un document istoric veritabil, însă (...) în a doua jumătate a secolului, pe măsură ce sursologia istorică s-a diversificat, se utilizează din ce în ce mai mult şi fotografia ca un document."
Orădenii sunt încântaţi să descopere oraşul aşa cum era acum aproape un secol.
"Putem descoperi aspecte ce ţin de viaţa cotidiană în pimul rând, aspecte ce ţin de imaginea locului, de dimensiunea clădirilor, aspecte ce ţin de portul, îmbăcămintea care o aveau oamenii în epocă", observă Gabriel Moisa.
Numeroasele reclame si chiar imaginile magazinelor ne ajută să înţelegem ce tipuri de mărfuri se vindeau în cele mai circulate zone. În unele fotografii se poate vedea chiar şi modul în care comercianţii de cămăşi aranjau marfa în vitrine, după model vienez.
"Vedem podul din centru, era un pod standard austro-ungar din metal; vedem (...) acoperişul - era un acoperiş înalt, diferit de cel de azi ce a ars în 1944", spune Doru Sicoe.
Colecţionarii spun că există câteva mii de stampe publicate de-a lungul anilor. Ele trebuie adunate din colecţii private sau de la târguri specializate din străinătate. Orădenii vor putea admira o parte din aceste imagini inedite în revista de istorie "Oradea, istorie şi actualitate".
Reporter: Bogdan Costea Operator: Constantin Gheorghiţă | sursă foto: Doru Sicoe Editor web: Adrian Laboş