Singurul de acest fel din România, sistemul de încălzire pe apă termală care va fi instalat în cartierul Nufărul 1 este o alternativă la reţeaua de apă caldă livrată de CET. Pentru punerea sa în funcţiune, cele 7 puncte termice din zonă vor fi desfiinţate şi înlocuite cu 288 de minicentrale de bloc.
"La fiecare scară se va monta un mini punct termic. E un sistem de ultimă generație care presupune folosirea apei geotermale în combinație cu pompele de căldură", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
Apa geotermală va fi extrasă de la o adâncime de aproape 3 kilometri, la o temperatură de maximum 74 de grade, şi va intra într-o staţie geotermală, unde:
"Cu ajutorul sistemelor implementate, o să o încălzim până la 110 grade celsius, o trimitem spre locatari, astfel că în caloriferele lor va ajunge o apă de 70 de grade celsius aproximativ", a detaliat Daniel Ţigan, consilier în cadrul Primăriei Oradea.
Fiecare bloc va avea o pompă de recirculare, care va permite ca apa caldă să ajungă instantaneu în calorifere. Autorităţile dau asigurări că noul sistem va înlătura pierderile din reţele, pentru că toate conductele vor fi izolate.
"Un astfel de sistem este mult mai eficient economic, este totalmente nepoluant și, având în vedere că apa folosită se reinjectează, ar trebui să fie inepuizabil", consideră viceprimarul Mălan.
"Ne-am putea gospodări singuri cu acel termostat de temperatură care să regleze oprirea sau pornirea când afară sunt peste 10 grade", este de părere Sorin Caraman, preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Nufărul.
Fiecare minicentrală de bloc costă în jur de 10 mii de euro. În total, proiectul presupune cheltuieli de 14 milioane de euro. Doar 2 procente sunt suportate de administraţia locală, în timp ce restul banilor provin din fonduri europene. Lucrările trebuie finalizate până la sfârşitul lui 2015.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş