"Gropile săpate de către muncitorii care lucrează la DN76 arată ca nişte tranşee. Cel mai greu le este sătenilor care locuiesc de-a lungul şoselei, nevoiţi să-şi improvizeze scări de lemn ca să poată intra în propriile gospodării", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Situația durează de mai bine de trei luni și nici măcar după vizita directorului CNADNR, Narcis Neaga, nu a fost remediată. Șeful Companiei de Drumuri și Autostrăzi promitea că șanțurile vor fi astupate, chiar dacă muncitorii vor fi nevoiți să lucreze zi și noapte.
Pentru că șanțurile le blochează accesul în curți, locuitorii caută soluții ca să-și aducă acasă recolta de pe câmp.
"- Se duce prin spate, peste gropi, peste văi, nu are pe unde să intre.
- Înconjoară foarte mult.
- Înconjoară şi calcă pe pământ, pământul e foarte umed, e moale."
Alții folosesc coșuri cu care duc porumbul din căruțe și remorci în curți.
"Mă chinui să iau din căruţă, remorcă, îl iau în coş, cu coşul tot du-te încolo, du-te-ncoace."
"- Avem scări la drum ca găinile, ca la coteţ la găini, aşa am ajuns ca găinile acum, mai trebuie să ne mai facă coteţe.
- Acum văd că culegeţi porumbul în găleţi, îl transportaţi aşa?
- Nu, vine cu remorca, îl ducem şi atunci din remorcă îl golim în găleţi iar."
La sfârșitul lunii septembrie, zeci de persoane și 13 edili din localitățile străbătute de Drumul Național 76 au semnat o scrisoare pe care au trimis-o primului-ministru. Gestul lor a rămas fără urmări.
"Cred că nu mai este incompetenţă, este rea voinţă, pur şi simplu nu mai ştim cum să abordăm problema. Deci, în urmă cu o lună de zile, am mişcat două zile, am băgat această umplutură şi după aceea au scos-o înapoi", spune Ioan Gheorghe Bota, primarul comunei Rieni.
Lucrările la DN76 au început în urmă cu mai bine de cinci ani. Dacă până în 2016, acestea nu sunt finalizate, beneficiarul proiectului trebuie să returneze banii primiți de la Uniunea Europeană.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă