Ultimii dinozauri din Transilvania pot fi admiraţi, în mărime naturală, la muzeu. Vorbim de reconstituiri ale uriașelor animale care trăiau pe teritoriul ţării noastre acum 60-70 de milioane de ani, expuse la Muzeul Ţării Crişurilor alături de oase descoperite de cercetători. Expoziţia a fost deschisă astăzi şi va putea fi vizitată până în 18 februarie 2018.
Zeci de copii au trecut pragul expoziţiei imediat după deschiderea acesteia, curioşi să afle cum trăiau dinozarii de pe teritoriul Transilvaniei acum 60-70 de milioane de ani.
"Este un dinozaur cu platoşă sau, cum bine a remarcat colegul vostru, platoşă sau armură. Ca şi crocodilii, aveau nişte plăci osoase pe osteoderme, pe spate, dar aveau şi nişte spini mult mai mari."
"Am învăţat că unii dinozauri nu se apără doar cu coarne sau cu dinţi. Se mai apără şi cu ghearele, şi cu cozile", spune un elev. O colegă completează: "Am aflat că dinozaurul acesta se apără cu ţepii. Adică crocodilii e foarte greu să muşte partea cu ţepi, dar la picioare nu are cu ce se apăra."
"Dinozaurii din Transilvania au fost pitici. Există o teorie încă de pe vremea baronului Nopcea care a studiat primele resturi descoperite de sora sa pe domeniul lui din Haţeg", a explicat Erica Posmoşanu, muzeograf.
Cei mici au vizionat un film despre munca cercetătorilor pe teren şi în laborator, iar la final s-au fotografiat într-un ou uriaş de dinozaur.
" Direcţia pentru Patrimoniu Cultural Universitar a realizat printr-un proiect aceste reconstituiri, de fapt a finanţat aceste reconstituiri care au fost efectiv făcute de artista Ionela Pop, în colaborare strânsă cu paleontologii din Cluj", susţine Erica Posmoşanu.
Preţul unui bilet este de 5 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi. Grupurile de vizitatori trebuie să îşi facă programare, iar dacă doresc şi ghid, vor plăti o taxă suplimentară de 5 lei pe grup. Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Ţării Crişurilor până în 18 februarie.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş