102 taxe dispar începând de mâine, însă acest lucru nu i-a ţinut pe orădeni departe de ghişee nici azi. Funcţionarii au lucrat la foc automat, dar se aşteaptă ca volumul de muncă să crească substanţial din 1 februarie. De mâine românii nu vor mai scoate bani din buzunare, printre altele, pentru eliberarea cazierului, pentru examinările auto şi nici pentru taxa radio-tv. Cea mai aşteptată măsură este eliminarea impozitului de 3% în cazul vânzărilor de imobile.
Din 1 februarie cei care au urmat cursurile unei şcoli de şoferi nu vor mai plăti taxa de examinare pentru obţinerea permisului. Aceasta începea de la 6 lei pentru categoriile A şi B şi ajungea la 28 de lei pentru categoriile C, D şi E.
Nici cei cu permisul anulat sau cei respinşi de trei ori la examen nu vor mai fi obligaţi să achite taxa de 84 de lei.
Chiar şi aşa, au fost orădeni care nu au mai aşteptat o zi pentru a obţine actele.
„- Principalul este să îmi obţin permisul.
- Banii nu contează?
- Ba da, contează, dar nu este o sumă atât de mare încât să vorbim despre un efort financiar.”
„Aşteptăm să avem un val de solicitări pe partea de înmatriculări ,unde a fost eliminată taxa de timbru de mediu”, spune comisarul-şef Alexandru Laza, şeful Serviciului Permise Auto Bihor. „Am suplimentat cele trei ghişee cu alte două, vom elibera bonuri de ordine pentru trei ghişee.”
Pentru a face faţă mai uşor numărului mare de proprietari care aşteaptă să îşi înmatriculeze maşinile, autorităţile locale au creat un sistem online pentru programări.
„Tot de la 1 februarie, va fi eliminată şi taxa pentru eliberarea cazierului judiciar. Chiar şi în aceste condiţii astăzi a fost foarte multă lume la ghişee”, a observat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.
„- Nu aţi aşteptat până mâine să nu mai plătiţi 10 lei?
- Când ai nevoie de ceva, nu te mai uiţi la zece lei sau că mâine e gratis”, spune un solicitant.
„Îmi era foarte urgent, ce să fac, pentru a mă angaja”, spune altul.
O măsură aşteptată de mulţi este eliminearea impozitului de 3% pentru tranzacţiile imobiliare care nu depăşesc 100 de mii de euro. Până acum, spre exemplu, pentru un apartament de 30.000 de euro, vânzătorul trebuia să achite între 600 şi 900 de euro, bani care ajungeau în bugetul local.
„A fost un număr de tranzacţii care au preferat să aştepte data de 1 februarie ca să nu se mai plătească acest impozit către stat”, spune Valentin Catană, directorul unei agenţii imobiliare. „Ar trebui să ne aşteptăm la o creştere a numărului de tranzacţii impobiliare şi poate la o mişcorare, o scădere a preţurilor acestora.”
Mulţumiţi sunt şi hotelierii şi proprietarii de pensiuni care nu vor mai plăti taxa radio-tv.
„Mie îmi venea undeva la 74 de lei plus TVA, pentru 10 camere - plăteai pentru câte camere ai. Era 7,4 lei ori câte camere ai: dacă aveai 30 de camere plăteai ori 30”, explică Vasile Tomoiagă, patronul unei pensiuni din Băile Felix.
Legea celor 102 taxe a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la începutul lunii ianuarie, după ce Curtea Constituţională a declarat-o constituţională, iar Parlamentul a respins cererea de reexaminare formulată de şeful statului.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi