Berettyóújfalu, un oraş aflat la 30 de kilometri de Oradea, are o populaţie de 15.000 de persoane. Conform legii intrate în vigoare de la 1 iulie, în oraş pot funcţiona maxim opt puncte de vânzare a produselor din tutun. Csaba Bondár este unul dintre adminitratorii unei asemenea tutungerii.
"Am fost şomer şi s-a ivit această posibilitate să îmi pornesc afacerea ca şi PFA. Este vorba despre un contract de concesiune de 20 de ani", explică Bondar.
Motivul invocat de Guvernul de la Budapesta pentru înfiinţarea acestor tutungerii este reducerea consumului de tutun. Chioşcurile vor avea elemente vizuale identice în toată ţara.
Administratorii sunt obligaţi să ţină jaluzelele închise pe tot parcursul zilei de lucru şi nici nu au voie să comercializeze produse din tutun în prezenţa minorilor. Prin această reglementare, până acum fără precedent în Uniunea Europeană, guvernul de la Budapesta speră să scadă consumul de tutun în Ungaria.
Fumatul, problemă naţională în Ungaria
Medicii maghiari spun că fumatul cauzează două treimi din bolile pulmonare in Ungaria, iar consumul de tutun la o vârstă fragedă reprezintă o problemă naţională.
"Un exemplu extrem: am un pacient de 13 ani, care fumează de cinci ani", spune doctorul Erzsébet Győri, de la spitalul Gróf Tisza István, Berettyóújfalu.
Pe teritoriul Ungariei vor funcţiona 5.000 de astfel de tutungerii, care vor deţine monopolul comerţului cu ţigări în ţara vecină. Barurile, restaurantele, benzinăriile şi toate celelalte puncte de vânzare care mai deţin stocuri de ţigări sunt obligate să le epuizeze până pe 15 iulie.