Băimărenii spun că îţi poţi regla ceasul după clopotul din Turnul Ştefan, care anunţă fiecare oră fixă. Ridicată în perioada regelui Ludovic I de Anjou, la începutul secolului al XIV-lea, construcţia din piatră are o grosime a zidurilor de până la doi metri. Acoperișul turnului este din cupru și a fost realizat în 1779.
"De-a lungul timpului turnul a suferit mai multe, mai multe stricăciuni. Era expus dezastrelor naturale cauzate de trăsnete, incendii care sunt consemnate documentar; asediile asupra orașului, cum a fost în 1567", explică muzeograful Lucia Pop.
De fiecare dată însă, a fost reparat. Până să fie reabilitat ultima dată, în perioada 2011-2015, în interior avea acces doar clopotarul.
"Era impropriu pentru turiști și chiar periculos în unele zone și atunci s-a gândit, prin acest proiect, o scară nouă. În unele locuri, este mai facilă urcarea, în altele am lăsat, în zona istorică reabilitată, treptele vechi, istorice… se urcă un pic mai greoi", spune Ștefan Paskucz, arhitect în cadrul proiectului de reabilitare.
Astăzi, 165 de scări înguste de piatră sau de lemn îi duc pe turişti la 40 de metri înălțime, în foișorul Turnului Ștefan. Acesta era folosit în trecut de pompieri pentru supravegherea orașului și localizarea incendiilor.
"Este frumos, poți să vezi tot orașul. E nemaipomenit!"
Până să ajungă în vârf, turiștii pot admira clopotul vechi de aproape cinci secole și greu de peste două tone, acționat astăzi mecanic.
"Clopotul este turnat la Arad în 1561. În turn este montat abia în 1925. Avem și o legendă care ne spune că în urma unui trăsnet a căpătat nota La din gama Do major și de aceea cântă atât de frumos", a detaliat Raluca Costaș, inspector punct de informare turistică Piața Cetății.
După reabilitarea turnului, vizitatorii pot vedea și mecanismul ceasului realizat la începutul secolului al XVII-lea de un meșter din Cehia în schimbul sumei de 500 de forinți. "A fost făcut la 1628, știm cu siguranță că aceea a fost data pentru că avem un document care se păstrează la Muzeul de Arheologie", le-a dezvăluit ghidul turiştilor.
Cinci astfel de ceasuri sunt în lume, dintre care mai funcţionează doar trei: cel din Baia Mare şi cele din Budapesta şi Praga. Turnul Ștefan este astăzi parte a Pieţei Cetății - un proiect de reabilitare derulat în între 2011 şi 2015 cu 13 milioane lei.
Pe doar 4 mii de metri pătraţi, în Piaţa Cetăţii se află două biserici şi ruinele altor trei, puse în valoare prin lumină și sticlă. În toamna anului trecut, acest complex arhitectural a obținut locul trei la un concurs internațional de iluminat urban.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa