Turnul cetăţii din Cheresig, comuna Toboliu, se află la doi paşi de graniţa cu Ungaria. Atestat prima dată într-un decret regal din anul 1289, construcţia ar putea deveni o atracţie turistică atât pentru români cât şi pentru maghiari dacă ar fi fost reabilitat.
"Am iniţiat un proiect cu o firmă din oraş pentru 200 de mii de euro, bani primiţi de la statul norvegian. Acest proiect a fost respins, pentru că nu era în concordanţă cu cerinţele", susţine Pavel Maier, primarul comunei Toboliu.
Mai precis, proiectul tehnic depus pentru accesarea fondurilor norvegiene nu avea aviz favorabil de la Ministerul Culturii iar durata de implementare depăşea 30 aprilie 2016, data limită stabilită de nordici.
"Reabilitarea consta în conservarea lui, îngrădirea, umplerea canalului cu apă, amenajarea unui spaţiu de tir şi a unor construcţii din secole diferite în împrejurul turnului. Diferite căsuţe, din anumite perioade de timp", a precizat Viorel Cosma, responsabil urbanism la Primăria Toboliu.
"Este cel mai semnificativ donjon medieval de epocă romanică din vestul ţării şi unul dintre cele mai bine conservate. Are o structură solidă în jurul lui, existând o cetate în trecut", spune Mircea Paşca, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.
Conducerea comunei spune că nu a renunţat la proiectul de reabilitare al turnului şi reamenajarea terenului care îl înconjoară şi spun că vor încerca să caute alte surse pentru obţinerea finanţării.
Reporter: Orsolya Nagy Operator: Gábor Szilágyi Editor web: Adrian Laboş