Într-un sat din Bihor, nu departe de binecunoscuta Peşteră a Urşilor, se află un muzeu aparte, care găzduiește elemente etnografice valoroase. Peste cinci mii de obiecte vechi, adunate de-a lungul a peste trei decenii, și-au găsit locul "La Fluturi", muzeul amenajat într-o casă din Chișcău.
Povestea muzeului etnografic de la Chişcău a început în urmă cu mai bine de cinci decenii. Pasionat de lucrurile vechi, Aurel Flutur avea să strângă încă din tinereţe diverse obiecte din toate colţurile Bihorului. Dragostea pentru valorile autentice a fost împărtăşită și de soţia acestuia, Lucreţia. La şapte ani de la moartea soțului său, femeia povesteşte cu nostalgie despre sârguinţa cu care au adunat întreaga colecţie.
"Azi una, mâine alta, după aceea, vai frumoasă este asta, vai frumoasă e aia şi acuma am ajuns că am printre cele mai mari colecţii din ţară", povesteşte Lucreţia Flutur, proprietara muzeului "La Fluturi". "Aici, în sat, nu este pod să nu fii urcat bărbatul meu şi la înţelegere cu omul, cât a spus, s-au înţeles şi i-a dat banul."
"Locul este de-a dreptul uimitor. De îndată ce intri în încăperile muzeului te izbeşte un miros specific lucrurilor vechi. Aici găsim vehicule şi unelte agricole, sute de obiecte de uz casnic şi costume populare, toate păstrate cu sfinţenie", a transmis Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Impresionanta colecție de 5.000 de piese a muzeului mai cuprinde obiecte de mobilier și de ceramică, lăzi de zestre, războaie de ţesut, trăsuri şi căruţe.
Femeia spune că soţul ei a avut grija ca obiectele adunate să fie autentice şi cât mai îngrijite, ca să treacă testul timpului. "Cheţa, aici nu laşi nimic, numai ce aparţine, nu aduci plastice, aici să fie curăţenie, ordine şi să le păstrăm cum trebuie, că nu le mai găseşti."
"În muzeul de la Chişcău a fost amenajată inclusiv o încăpere care redă cu fidelitate o sală de clasă de odinioară. Găsim aici o socotitoare, catedra pedagogului, băncile în care învăţau elevii şi chiar şi un ghiozdan de lemn", a observat Anca Deac.
Femeia şi copiii acesteia strâng şi acum lucruri vechi. Doar că oamenii au înţeles care le este valoarea şi cer mai mulţi bani.
"Mai luăm dar să ştiţi că foarte scumpe. O luat Horică (băiatul dânsei - n.n.) poarta asta cu trei milioane, cu cinci, foarte scump", spune Lucreţia Flutur.
Cei care trec pragul muzeului rămân impresionaţi de mulţimea obiectelor vechi.
"Mi se pare foarte extraordinar, sunt prezentate foarte multe lucruri din anii mai vechi."
Şi localnicii sunt mândri că muzeul îi atrage pe turişti.
"Mi-a părut foarte, foarte bine că e ceva frumos în sat şi vizitatorii se bucură de acest muzeu."
Muzeul este deschis în mod gratuit oricui vrea să admire o parte din istoria locului. Tanti Cheţa este dispusă să le dezvăluie vizitatorilor poveştile care însoţesc fiecare obiect în parte.
"Oricând vii, la orice oră, nu contează că noi suntem acasă, nu sunt legată de nimeni. Dacă vreau îţi arăt mobila, dacă nu închid poarta, dar ţi-o arăt că mi-e drag dacă vin oamenii şi mai vorbim", spune, zâmbind, proprietara muzeului "La Fluturi".
La Chişcău se ajunge plecând din Oradea către Deva pe DN 76, iar la kilometrul 86 se intră pe un drum judeţean care îi poartă pe curioşi vreo 15 kilometri până "La Fluturi."
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş