O delegație formată din preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, rectorul Universităţii din Oradea, şeful ariilor protejate din județ şi un consilier al ministrului Lucia Varga va sta trei zile în Italia, ca să observe cum a fost dezvoltat turismul în ariile protejate.
„Avem destule controverse în județul Bihor legat de aceste arii protejate, care așteaptă dezvoltarea, care așteaptă inițiativa noastră. De aceea, vrem să mutăm experiența din Trento, în regiunea Padiș", susţine Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
Popa spune că zona Trento este un model de succes, care ar putea fi aplicat şi în Parcul Natural Apuseni. În schimb, turiştii şi ecologiştii cer ca întreaga zonă să rămână neatinsă.
„Turismul să se facă dirijat și controlat. Fiecare obiectiv este foarte prețios din punct de vedere carstic, este unic pentru România, iar un turism de agrement ar distruge tot", este de părere biologul Anna Marossy.
După modernizarea drumului spre Padiş, proprietarii de pensiuni aşteaptă acum ca dezvoltarea zonei să fie susținută de conducerea judeţului. Ei susțin că ar fi necesară o organizarea sectorului de camping și o mai bună promovare a parcului natural.
„Chiar şi din State am avut turişti. Încercăm să fim fair-play cu ei, dar suntem foarte mici. Am dori să fim o zonă mai dezvoltată şi să le oferim turiştilor ceea ce le cuvine", explică Cornel Tereben, patronul unei pensiuni din Padiş.