Ideea a prins repede la orădenii pasionați de arhitectură, dar și la elevii curioși să afle ce se ascunde în clădirile pe lângă care trec în fiecare zi.
"Putem să vedem o grămadă de imagini pe internet, putem să aflăm tururi virtuale, dar este mult mai interesant la fața locului."
"Sunt clădiri care au reprezentat în istoria orașului ani buni ceva și sperăm ca măcar parte din ele să continue să reprezinte."
"Aceste probleme care ne apasă la un moment dat ne creează o lume a noastră, din care foarte greu putem să ieșim, dar iată că azi am reușit și cu siguranță vor reuși și mâine", consideră Cristian Pușcaș, arhitect.
Fascinant li s-a părut bicicliştilor și punctul de întâlnire: grădina uneia dintre cele mai importante clădiri seccesion din Oradea. Vila Darvas La Roche, declarată monument istoric a fost construită în perioada 1911-1912, dar a fost lăsată în paragină în ultimii 20 de ani. Grădina reamenajată de curând în stil minimalist este şi gazdă unor evenimente culturale incluse în proiect.
"Grădina acestei vile are un amplasament foarte frumos, în spate e cortina zidului, arhitectura aceasta super, super rafinată și luxoasă iar în spate este verdeața Crișului", spune Ramona Novicov, critic de artă.
"Am vrut să integrăm în tot acest eveniment ideea de spații și infrastructură urbană, care nu este exploatată în Oradea prin prisma traseelor culturale și turistice pe care le deține", explică Adrian Hagiu, inițiatorul proiectului.
Cei tentați de o astfel de plimbare trebuie doar să își ia bicicleta și să se alăture grupului. Următoarea incursiune culturală va avea loc miercuri, de la ora 18.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş