Traseul din Vadu Crişului va avea puţin peste 4 kilomteri şi porneşte de la Halta Vadu Crişului până la tunelul de tren din Şuncuiuş. Poteca începe cu o urcare bruscă, iar ca marcaj de orientare este folosit un punct albastru. După câteva minute de ascensiune turiştii ajung la o potecă ce străbate pădurea până la treptele naturale formate de stâncile Rezervaţiei Naturale Defileul Crişul Repede din Munţii Pădurea Craiului. Traseul este de dificultate medie şi le permite curioşilor să admire o vegetaţie atipică pentru această zonă.
"Soarele şi rocile calcaroase influenţează microclimatul transformându-l într-unul cu specific submediteranean. În timpul primăverii de exemplu putem vedea laleaua pestriţă, dediţelul, migdalul pitic, ghimpele, iar în timpul verii toate aceste poieniţe sunt presărate cu salbe de garofiţe", spune Andrei Acs, de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.
Pe lângă această potecă au mai fost fost amenajate două în zona Roşia.
"Pot să aibă de la jumătate de oră, până la câteva ore şi care prezintă într-o manieră interactivă vizitatorilor care pot fi de la familii cu copii până la drumeţi experimentaţi, patrimoniul natural şi cultural al unei zone", susţine Paul Iacobaş, de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.
Consiliul Judeţean Bihor va include noile trasee tematice în strategia de promovare turistică. "Avem în vedere, prin constituirea unei noi asociaţii de dezvoltare a destinaţiei turistice Bihor, să includem între priorităţile acesteia dezvoltarea ecoturismului prin cooptarea în zonele de destinaţie ecoturistice a mai multor arii naturale protejate", a detaliat Răsvan Dumbravă, consultant arii protejate la Consiliul Judeţean Bihor.
Turiştii care îşi petreacă timpul liber în Munţii Pădurea Craiului pot alege să viziteze Peştera Vadu Crişului sau pot face drumeţii pe cele 3 trasee omologate.
Reporter: Gabriel Bonaciu Operator: Constantin Gheorghiţă Editor web: Adrian Laboş