Prima zi a lui octombrie le-a adus orădenilor o veste nedorită: de luni, transportul în comun din oraş este cel mai scump din ţară. Preţul unei călătorii a fost majorat de la 2 lei şi 50 de bani, la 3 lei. O dată cu această creştere s-au scumpit şi abonamentele. Şefii societăţii locale de transport susţin că majorarea era necesară după ce preţul combustibilului şi al energiei electrice au crescut simţitor în ultimul an.
"Începând de azi o călătorie cu tramvaiul sau autobuzul în Oradea costă 3 lei. Au fost scumpite şi tichetele cu două călătorii. Pentru acestea clienţii OTL plătesc din 1 octombrie 6 lei, cu un leu mai mult decât până acum", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Tarifele sunt cele mai mari din ţară, în condiţiile în care preţul unei călătorii cu mijloacele de transport în comun costă în Bucureşti un leu şi 30 de bani, în Timişoara doi lei şi 50 de bani, iar în Braşov şi Cluj-Napoca - 2 lei.
Tot de la 1 octombrie, un abonament lunar pe toate liniile a fost majorat de la 70 de lei la 80 de lei, iar cel săptămânal s-a scumpit cu 5 lei şi costă acum 40 de lei. Cea mai mare creştere a fost în cazul abonamentului anual, care a ajuns la 890 de lei, cu 110 lei mai mult decât până în septembrie.
"- Nu ar fi trebuit să se scumpească.
- De ce?
- Salariile sunt mici", susţine un orădean.
"Toate s-au scumpit, deja ne-am obişnuit. Sigur că nu ne convine, nu suntem mulţumiţi", a spus un alt călător.
"Poate că se justifică din punct de vedere a costurilor, a eficienţei, sunt mai mulţi factori."
Şefii societăţii locale de transport în comun invocă scumpirea combustibililor şi a energiei electrice.
"Faţă de anul trecut la energie electrică avem o majorare de 54% iar la comustibil de aproximativ 17%. Dacă ne uităm la preţul din pompele de benzină şi motorină, o parte din aceste cheltuieli trebuie să le suportăm", a explicat Viorel Pop, directorul societăţii orădene de transport.
În plus, societatea orădeană de transport în comun a îmbunătăţit 30 din cele 40 de tramvaie pe care le deţine pentru a reduce costurile de energie cu 25%.
Şi pentru călătoria cu taximetrul orădenii plătesc cel mai mare tarfi din ţară: 2 lei şi 68 de bani pe kilometru.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Ticu Gheorghiţă