De ce o Crimee ticsită de trupe și rachete rusești generează nesiguranță pentru statele est-europene și ce impact va avea Brexit-ul asupra Uniunii Europene. Sunt probleme pe care fostul președinte Traian Băsescu le-a dezbătut, marți, în fața a 300 de profesori și studenți ai Universității din Oradea. Fostul șef al statului a discutat despre probleme de securitate de pe continent, dar și despre soluțiile pentru oprirea migrației specialiștilor din estul Europei spre Occident.
În opinia lui Traian Băsescu, refuzul Federației Ruse de a-și retrage trupele din peninsula Crimeea generează o stare de nesiguranță pentru ţările din estul Europei. ”Federaţia Rusă are pur şi simplu un portavion înfipt în Marea Neagră şi acest portavion este peninsula Crimeea, pe care au şi ticsit-o de trupe, rachete, mijloace de luptă antiaeriană şi aviaţie.”
Referindu-se la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, fostul lider de la Cotroceni consideră că efectele acestei măsuri vor fi simțite atât pe plan economic, cât și militar.
„Marea Britanie este a doua economie a Uniunii Europene, după Germania, ca şi produs intern brut, iar a doua pierdere este că Marea Britanie era cea mai mare putere militară şi putere nucleară”, a declarat Traian Băsescu.
Fostul președinte al României atrage atenția că Uniunea Europeană trebuie să găsească soluţii şi pentru a opri migrarea tinerilor şi specialiştilor din ţările mai slab dezvoltate economic spre Occident.
„Un sprijin pentru statele care au pierdut medici şi ingineri şi arhitecţi - acesta e un cost pe care statele nou venite nu îl pot suporta. Acest cost trebuie suportat în primul rând de beneficiarii acestei forţe de muncă, statele bogate care plătesc salarii mari.”
Fostul șef de stat consideră că, deși își dorește o armată proprie, Uniunea Europeană nu ar trebui să renunțe la sprijinul militar oferit de NATO.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa