Tradiţia vinului făcut de şvabii din Beltiug

Data publicării:
Johan in podgorie

După 26 de ani petrecuţi în Germania, Johann Brutler a hotărât să se întoarcă acasă în satul natal, Beltiug. A făcut-o cu un singur scop: să continue tradiţia familiei, viticultura.

"Bunicul meu a fost un viticultor de renume. Socrul meu a fost un viticultor de renume în zonă, aici, deci nu numai în Beltiug. Şi acum trebuie să-l pomenesc şi pe băiatul meu care a studiat viticultură în Germania."

Înainte să treacă la treabă, bărbatul s-a documentat temeinic. A vizitat mai multe crame de renume din Europa, iar în 1997, împreună cu un prieten, a reînviat soiuri de struguri pe care şvabii le-au cultivat sute de ani pe Dealurile Crişanei.

"Două soiuri vechi care au dispărut din părţile noastre le-am reînoit şi le-am reînviat. Avem două soiuri foarte interesante: Grunsilvaner şi Grunspitz", dezvăluie Johann Brutler.

Dezvoltarea celor două tipuri de struguri, alături de soiurile burgunde, a fost favorizată de poziţionarea geografice a zonei.

"Avem sol de excepţie, climă care ne-a demonstrat că am făcut practic şi vinuri roşii de foarte bună calitate. Calitatea respectivă se identifică cu vinuri un pic mai fructuoase, nu foarte corpolente, dar cu foarte multă aromă, condimentate pot să spun", este de părere oenologul Dorin Popa.

După 5 ani de producţie, pivniţa familiei a devenit neîncăpătoare pentru planurile lui Johann. A hotărât să se mute într-un vechi beci construit de un general austro-ungar în urmă cu 300 de ani şi transformat de comunişti în groapa de gunoi a satului.

"Am cumpărat de la stat această pivniţă în 2002. Şi am băgat multe nopţi nedormite şi foarte mulţi bani. Am reconstruit-o, original, aşa cum a fost."

În pivniţă viticultorul păstrează mii de litri de vin alb şi roşu obţinuţi în mod natural, fără niciun compus chimic. Şi, ca orice producător de vin care se respectă, Johann are şi o vinotecă, în care a adunat primele vinuri făcute de el la Beltiug.

"Primul an în care am îmbuteliat a fost 2001, dar ce am vândut deja a fost 2002", spune Johann Brutler.

La crama familiei Brutler lucrează permanent 8 angajaţi. În perioada culesului, în vii sunt aduşi zeci de localnici.

"Îmi place să lucrez aici. Pentru mine e un lucru nou şi foarte multe de învăţat."

Dacă alţi viticultori s-au plâns de producţii slabe de vin, şvabul din Satu Mare crede că anul acesta va avea parte de cea mai bună recoltă înregistrată în ultima sută de ani în Beltiug. Următorul proiect al viticultorului este să obţină atestarea bio, pentru care a adunat deja documentaţia necesară.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri