Marcel Dan are 24 de ani şi a absolvit facultatea anul trecut, dar şi-a găsit de muncă doar ca muncitor necalificat. "Am încercat pe la mai multe fabrici din industria alimentară şi toţi cer experienţă şi dau salariu mai puţin decât la un necalificat."
Pentru cei cu studii superioare, ca şi Marcel, şansele de-a se angaja în ţară sunt mici. În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor sunt peste 800 de tineri care au terminat o facultate, dar ofertele pentru ei sunt puţine.
"Din totalul de 1.150 de locuri vacante declarate de agenţii economici de pe raza judeţului Bihor, un număr de peste 125 erau destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cu studii superioare", susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
În aceste condiţii, Marcel a început să-şi caute un loc de muncă în străinătate. "În primul rând sunt salarii mai bune şi cred că îmi oferă şi experienţă. Mi-am depus un CV la AJOFM şi vreau să plec în străinătate, acum aştept şi îmi caut şi eu personal, cu ajutorul prietenilor. "
Ca el procedează sute de alţi tineri care cer informaţii la serviciului local al EURES - rețeaua europeană a locurilor de muncă.
"De obicei la sediul agenţiei noastre, la compartimentul EURES se adresează persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani", susţine Simona Burdean, consilier EURES în cadrul AJOFM Bihor.
Statul a încercat să-i determine pe patroni să angajeze tineri cu studii medii şi superioare şi le-a acordat o subvenţie cuprinsă între 900 şi 1300 de lei pe lună timp de maximum un an. Măsura se aplică însă doar celor din promoţia 2014. Studiul realizat de SmartDreamers, în 2013, relevă faptul că aproape 80% dintre tinerii intervievaţi sunt determinaţi să plece peste hotare în căutarea unui trai mai bun.
Reporter: Anca Deac
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş