Testul primului heliport construit pe un spital în România a fost încheiat cu succes în Oradea. Un elicopter SMURD a efectuat mai multe manevre pentru a verifica modul în care piloţii vor manevra aparatele de zbor care vor aduce în Oradea urgenţele medicale grave. Heliportul scurtează cu 20 până la 40 de minute timpul de intervenţie pentru pacienţii aflaţi în stare critică.
"Ceea ce vedeţi in spatele meu este primul zbor-test al unui elicopter pentru urgenţe medicale, care aterizeaza pe un heliport construit pe un spital", spune Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Premiera aeronautică a avut loc în această dimineaţă, în jurul orei 9:30, pe heliportul suspendat al Spitalului Judeţean din Oradea. Manevra a fost o noutate chiar şi pentru piloţi.
"Este prima oară pentru noi, nu am mai făcut aşa ceva decât în simulator, în realitate este prima oară", confirmă comandor Sorin Istrate, pilot SMURD.
Heliportul, construit pe o clădire mai joasă a spitalului de urgenţă din Oradea, a costat 1,4 milioane de lei, iar banii au venit de la Ministerul Sănătăţii, din bugetul spitalului şi sponsorizări.
"Suntem mândri că în România primul heliport pe un spital, care să asigure accesul rapid al pacienţilor în blocurile operatorii şi terapie intensivă, s-a făcut la Oradea. A durat puţin cam mult, dar sunt convins că următoarele heliporturi pe spitale în România se vor constru în ritm alert", a declarat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă din Oradea.
Cu o suprafaţă de 625 de metri pătraţi, heliportul permite transportul mai rapid al pacienţilor către sau de la unitatea de primiri urgenţe a spitalului din Oradea.
"Se scurtează cam cu 30-40 de minute timpul în care un pacient vine la spitalul Oradea sau pleacă", susţine dr. Hadrian Borcea, coordonator UPU SMURD Oradea.
Cu această ocazie s-au făcut şi teste ale disconfortului creat de elicele elicopterului pe secţiile spitalului. Rezultatele au indicat un nivel de decibeli cu mult sub cele ale sirenei unei ambulanţe.
"Elicopterele pot să aterizeze în siguraţă. Heliportul e dotat atât pentru zbor de zi cât şi zbor de noapte", confirmă Teodor Pogăceanu, administratorul heliportului.
Heliportul spitalului din Oradea este primul din ţară construit pe o unitate medicală. În România există alte două heliporturi suspendate, însă nu sunt funcţionale.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves