Tot ce au obținut mai bun în acest an producătorii locali din Valea Ierului a fost adus la Oradea. Miere, brânză, caşcaval, gemuri, sucuri de fructe ori murături au fost așezate pe mesele întinse la sfârșit de săptămână, în centrul orașului. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Sfântului Martin, ocrotitor al Panoniei.
Cel mai căutat stand a fost cel cu vinuri Bakator, cele care au adus faimă zonei de pe Valea Ierului. Acum două secole, licoarea din cramele contelui Zichy ajungea chiar și pe mesele Casei Regale de Habsburg. După o absență de mai bine de un veac, soiul a fost readus în Diosig de un viticultor local care are acum o podgorie de peste 5 000 de butuci.
"După 120 de ani am replantat în Diosig soiul acesta. A fost foarte dificil, fiul meu a umblat ani de zile până a găsit butuci vechi", povesteşte Jozsef Heit, viticultor din Diosig.
Lângă standul cu vin un alt producător îi îmbie pe trecători cu produse din lavandă: "Sirop de lavandă, ulei de lavandă, săculețe umplute cu flori, perne umplute cu lavandă, care, spunem noi, sunt antistres."
"De la târg nu au lipsit nici porturile populare maghiare. Prețul unui astfel de costum începe de la 450 de lei. Curioșii au putut cumpăra de aici atât costume femeiești, cât și bărbătești", a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
În Piața Unirii au venit și producători de turtă dulce și obiecte din lut, dar și vânzători de murături. "Castraveți în saramură, castraveți în oțet, avem ardei, gogoșari umpluți cu varză, ardei Kapia, zacuscă, avem boia dulce și iute."
Peste 30 de producători și-au expus marfa la târgul de bunătăți din Valea Ierului, organizat cu ocazia Zilei Sfântului Martin.
"De numele lui se leagă mai multe legende, a fost soldat, a fost și episcop și a făcut mai multe minuni", spune Istvan Csomortanyi, președintele Asociaţiei Agricultorilor Valea Ierului.
Evenimentul a avut loc înainte de Postul Crăciunului, perioadă în care, în timpul Evului Mediu, erau organizate ultimele târguri înaintea sărbătorii Nașterii Domnului.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş