Asociația "Ajungem Mari" vrea să le demonstreze copiilor din centrele de plasament că statutul lor social nu este un impediment. Voluntarii au creat alături de cei mici zeci de obiecte handmade care au fost expuse sâmbătă în foaierul teatrului din Oradea, înaintea unei piese care s-a jucat cu casa închisă. Spectatorii s-au oprit la final la standul cu produse și au donat bani în schimbul obiectelor realizate cu migală. Sumele vor fi folosite pentru continuarea unor proiecte similare.
Standul cu zecile de produse hand-made lucrate de copiii din Centrul de Plasament din localitatea bihoreană Sâniob a fost așezat în foaierul Teatrului "Regina Maria" din Oradea înainte de spectacolul "Vrăjitorul din Oz", pus în scenă de trupa Iosif Vulcan.
"Creioane, suporturi pentru creioane, rame foto - o parte din obiecte au rămas la ei pentru că și le doreau foarte mult la sfârșitul acțiunii", spune Loredana Mogoș, voluntar.
"Am organizat acest târg ca să le arătăm că ceea ce fac ei poate deveni o meserie sustenabilă pe viitor", a explicat Alina Moza, coordonatorul asociației "Ajungem Mari" Bihor.
Câte patru ore în fiecare weekend au lucrat cei 15 copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani. Drept răsplată pentru munca lor, 6 dintre cei mici au urmărit piesa gratuit. Obiectele realizate alături de voluntarii din asociația Ajungem Mari nu au avut preț. Fiecare client și-a ales de pe masă obiectul dorit și a introdus într-o urnă suma pe care a considerat-o corectă.
"Este ceva foarte frumos, este de apreciat că lucrează și ei ceva, fac cu mânuțele lor."
"O idee plăcută, măcar să îi mai ajutăm și pe ei cu una cu alta."
"Și donațiile sunt foarte importante - deși nu se adună o sumă extraordinară de bani, dar se adună o sumă cu care putem să luăm iarăși alte obiecte", susţine Amalia Irimeș, voluntar.
La finalul piesei toți copiii prezenți și-au făcut fotografii cu actorii.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus