În săculeţul staţiei de monitorizare numărul 3 din Oradea, amplasat pe o clădire din ştrandul Ioşia, s-au adunat în 10 zile câteva mii de ţânţari. Specialiştii spun că zona este una din cele mai afectate din acest punct de vedere. De vină sunt apa termală a ştrandului şi apropierea Crişului Repede.
"Această cantitate îmi spune că avem focare emergente, permanente, cu toate acţiunile de delarvizare de la apă", susţine Roxana Constantinescu, şef de divizie în compania de deratizare din Oradea.
"În zilele calde mai apare în zona Crişului. Ne plimbăm seara şi atunci ţânţarii îşi fac apariţia", spune o localnică.
În schimb, măsurătorile confirmă că centrul oraşului şi cartierul Rogerius sunt ferite în acest an de invazia ţânţarilor.
Procedura de dezinsecţie este îngreunată de vara capricioasă.
"Alternează căldura cu ploile. Activitatea de dezinsecţie, chiar dacă este programată să se efectueze în 7 zile, acest termen este decalat şi corelat cu condiţiile meteo", spune Mircea Stejeran, şeful Biroului Servicii Publice din Primăria Oradea.
Angajaţii firmei de deratizare spun că imediat ce condiţiile meteo le permit vor începe acţiunile de distrugere a larvelor de ţânţari. Ultimele etape de dezinsecţie din Oradea se vor desfăşura în lunile august şi septembrie.