Controversele legate de tăierea ori toaletarea mai multor arbori din Oradea au ajuns în atenția Prefecturii Bihor. Șefii instituției au cerut lămuriri în acest sens comisarilor Gărzii de Mediu. Au aflat că aceștia au verificat sesizările depuse, dar nu au constatat nereguli. În schimb, ecologiștii acuză tăierile "agresive" care au fost efectuate în oraş.
În urmă cu câteva zile, un plop de peste 100 de ani aflat pe malul Crişului Repede, în apropierea unui restaurant de lângă podul Dacia a fost toaletat de către o firmă angajată de Primăria Oradea. În timp ce edilii au spus că s-au tăiat doar crengi uscate, care ar fi reprezentat un pericol pentru trecători, ecologişti susţin că degradarea plopului a fost generată de intervenţii mai vechi la coroană, care au dus la uscarea sa parţială.
La începutul aceste săptămâni, mai mulţi arbori au fost tăiaţi pe Şoseaua Borşului. În acest caz, reprezentanţii Primăriei au justificat acţiunea prin faptul că puful provenit de la pomi a dus la înfundarea filtrelor noii centrale termice a oraşului.
Cele două situaţii au ajuns şi în atenţia Colegiului Prefectural. Reprezentanţii Prefecturii Bihor au cerut lămuriri Gărzii de Mediu în legătură cu tăierile de arbori din Oradea.
"Vreau să-mi spuneţi dacă acel sistem în care se operează este ok sau nu din punctul de vedere al Gărzii de Mediu", a cerut Iulius Delorean, subprefectul de Bihor.
"Sunt anumite specii de arbori care necesită un aviz de la Agenţia de Protecţie a mediului în vederea tăierii; pentru toaletări este necesar doar avizul de la primărie. Dacă se primeşte avizul, Garda de Mediu nu are nici un cuvânt de spus în acest sens", a răspuns Monica Crişan, comisar al Gărzii de Mediu Bihor.
Subprefectul de Bihor a insistat: "Se sau nu se face conform cum se predă la facultate o toaletare?"
"Doar pe baza sesizărilor am făcut verificări. Nu au fost constatate deficienţe în ce priveşte toaletările şi nerespectarea legislaţiei", a precizat Monica Crişan.
Prefectul Claudiu Pop a cerut comisarilor de mediu să precizeze dacă pot lua măsuri atunci când în urma toaletărilor copacii sunt afectaţi.
" - Aţi spus că toaletările se fac conform prevederilor legale şi dacă după aceea moare copacul? S-a făcut conform prevederilor legale? Logica mea spune că nu! Puteţi să faceţi ceva?
- Nu!
- Că respectă, că nu respectă.
- Din păcate, nu avem prevederi specifice dacă, după toaletarea făcută conformă, arborele cedează", a răspuns comisarul Crişan.
Controverse legate de tăierea ori toaletarea unor copaci din Oradea au apărut de mai multe ori în ultimii ani. Ecologiştii au acuzat, printre altele, tăierea copacilor din Piaţa Unirii ori toaletarea celor de pe strada Sfântul Apostol Andrei.
Reporter: Bogdan Costea / Operator: Robert Rezmuves / Editor web: Adrian Laboş