În înregistrarea realizată cu telefonul mobil se disting clar mai mulţi copaci puşi la pământ. Bărbatul a surprins şi doi muncitori forestieri, care încărcau lemnele într-o căruţă. Omul este convins că hoţii ar fi fost chiar oamenii pădurarului.
"Am surprins pe terenul respectiv privat că s-au tăiat nişte pomi la care efectiv nu aveau nici un drept şi pădurarul ştia de acei pomi. Acum am făcut poze chiar şi la acei pomi ştampilaţi chiar de pădurar."
Cu înregistrarea în mână, omul a dat fuga la autorităţi şi a reclamat că a fost victima unui furt.
"Noi, ca inspectorat silvic, nu putem să cercetăm în sensul clasic al cuvântului de a face cercetare penală, cine a furat. Noi vom stabili dacă s-a folosit legal sau ilegal, iar în cazul în care există cioate nemarcate putem stabili prejudiciul", spune Nicolae Timaru, directorul adjunct ITRSV Bihor.
Nici Direcţia Silvică Bihor nu poate lua nicio măsură. Şefii instituţiei spun că pentru terenul unde a fost făcută înregistrarea Direcţia Silvică are un contract de prestări de servicii silvice cu Primăria din comuna Husasău de Tinca şi nu au fost notificaţi de schimbarea proprietarului.
"O fi vreo suprapunere în momentul în care primăria a făcut punerea în posesie. Nu avem cunoştinţă să fi fost chemaţi pentru a semna acea punere în posesie, astfel încât persoana în cauză să intre în posesia titlului de proprietate, trebuia să ni se fi adus la cunoştinţă", explică Cristian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor.
Autorităţile promit ca în această săptămână să facă mai multe controale ca să descâlcească iţele acestei situaţii complicate.
Terenul de aproape un hectar unde s-a comis fapta reclamată drept furt a fost cumpărat de actualul proprietar anul trecut de la o altă persoană. Specialiştii spun că şi aceasta trebuie să facă dovada existenţei unui titlu de proprietate.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş