"Buletinul se trece prin fanta aceea. Se citeşte MRZ-ul (machine readable zone - n.n.). Din informaţiile de aici se preia CNP-ul. Este vorba despre cele două rânduri de la baza actului."
Pe scurt, aceasta este procedura de scanare a documentelor alegătorilor. În acest scop, în fiecare secție de votare va fi trimisă o tabletă "pe care este încărcată lista electorală pentru acea secţie. Actul de identitate se scanează. Dacă este vechi, se introduce CNP-ul respectiv.Totul se duce într-un sistem centralizat", explică Oana Tuluc, director pe zona nord-vest în cadrul Autorităţii Electorale Permanente.
Toate cele 651 de secţii de votare din Bihor vor avea un asemenea sistem. Acesta va fi operat de o persoană desemnată în urma unui concurs. Pe lângă acești operatori, autoritățile caută doritori pentru funcțiile de președinți și locțiilori pentru secțiile de votare.
"Facem apel pe această cale la toate persoanele care doresc să ocupe funcţia de Preşedinte şi al locţiitorilor de votare să facă cereri la Biroul Județean Bihor care se se află în Prefectura județului Bihor, la camera 10", a anunţat Oana Tuluc.
Prefectul de Bihor a reamintit partidelor noile reguli privind publicitatea electorală."Nu vor mai fi permise mashuri, nu vor mai fi permise afişele mai mari din corturi. Vor fi permise doar afişele în locurile special amenajate, dar la anumite dimensiuni mici faţă de ce eram obişnuiţi în campanii", a precizat Claudiu Pop.
Toate cheltuielile legate de organizarea scrutinului din iunie sunt plătite de către Guvern, prin prefecturi.
Reporter: Romana Fărcaş Operator: Constantin Gheorghiţă