La opt zile de la primele demonstrații din țară împotriva proiectului de lege care permite exploatarea aurului la Roșia Montană, protestele s-au reluat și la Oradea. De această dată, s-au strâns de trei ori mai mulți manifestanți decât la protestele anterioare.
"Nu suntem de acord în principiu cu exploatarea de la Roșia Montană din trei motive: unul din punct de vedere al mediului, al doilea - economic și al treilea din punct de vedere al vestigiilor istorice care se găsesc acolo", spune un protestatar.
"Extracția de aur la Roșia Montană prin procesul chimic ar dăuna foarte mult mediului înconjurător", susţine altul. "Într-adevăr, mina de aur va crea niște locuri de muncă pe termen scurt, care este benefic, însă, pe termen mediu și lung, este foarte dăunător să utilizăm această tehnologie cu cianură."
Reprezentanţii organizaţiilor civice susţin că parlamentarii, care trebuie să voteze legea privind exploatarea aurului de la Roşia Montană, trebuie "să ne reprezinte pe noi, cetățenii României, care, se vede clar, suntem împotriva acestui proiect", după cum spune Ioana Lucaciu, de la Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munții Apuseni
"Într-o democrație funcțională este foarte important ca vocea cetățenilor să se audă, așa că au tot dreptul să își exprime punctul de vedere", crede Rovana Plumb, Ministrul Mediului.
Ministrul Mediului aflat în Bihor a mai declarat că își va consulta alegătorii înainte să decidă dacă va vota pentru sau împotriva proiectului în Parlament. Pe de altă parte, Rovana Plumb susține că noul proiect de investiții este mai bun decât proiectul anterior, pentru că include niște standarde de mediu.
Protestele împotriva exploatării de aur la Roșia Montană continuă în mai multe orașe ale țării. În Oradea acesta va fi reluat la sfârșitul săptămânii.