Sute de români pun zilnic această întrebare consilierilor care le întind o mână de ajutor să devină, cu acte-n regulă, cetăţeni maghiari. Deşi datele statistice privind numărul românilor care au devenit posesori de acte de identitate ungare nu sunt încă oficiale, cei care se ocupă de completarea dosarelor au contabilizat deja 270 de mii.
Balazs Farkas - consilier
„Între 40 şi 60 de familii de câte 2-3 persoane, de la fiecare câte un reprezentant din familie".
Unii dintre solicitanţi nu cunosc bine limba maghiară. Ce-i atrage, totuşi, să aplice pentru cetăţenia ungară?
Gyula Zatyko - preşedintele PPMT Oradea
„Poate cu paşaport maghiar se descurcă mai bine pe piaţa de muncă din Occident, poate în Statele Unite că nu-i nevoie de viză".
Cele mai importante condiţii pe care solicitanţii trebuie să le îndeplinească sunt cunoaşterea limbii maghiare la nivel mediu şi să prezinte dovada că au un strămoş născut pe teritoriu maghiar.
Emese Joban - secretar al unei organizaţii non-guvernamentale
„Trebuie dovedit neaparat originea din Ardeal, unul dintre strămoşii persoanei respective au provenit de pe un teritoriu care a aparţinut Ungariei. Se poate dovedi ori prin tată, ori prin mamă" .
Szilvia Borzasyi - aplicant
„În străinătate poate găsesc un loc de muncă mai bun. Eram în facultate şi acum am terminat şi vreau să mă duc afară ".
Katalin Kovacs
„Familia mea au făcut toţi, nu ca că să meargă dincolo, ci pentru că am avut posibilitatea asta să facem am zis să fac şi eu".
Dosarul cu documente trebuie depus la o primărie din Ungaria sau la consulatul maghiar din România, după care urmează o aşteptare de cel mult 6 luni până la depunerea jurământului. Noii cetăţeni maghiari beneficiază de aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean al statului vecin.