Studiile arată că sucurile, apa minerală și cafeaua au cea mai mare pondere în coșul de cumpărături al românilor. Aproape 12 % din banii cheltuiți pe mâncare și băuturi non-alcoolice merg pe sucurile carbogazoase. Ne otrăvim singuri, spun medicii, care avertizează că un consum excesiv provoacă obezitate, diabet, hipertensiune și cariează dinții.
dr. Amorin Popa - medic nutriționist
"Cauzele epidemiei de diabet zaharat tip 2 este legată de explozia de aceste sucuri de după 90.Are un aport important, solicită pancreasul, solicită ficatul și bineînțeles că au un conținut bogat de substanțe sintetice."
Cei mai mari consumatori sunt tinerii care beau zilnic o cantitate deloc neglijabilă de sucuri carbogazoase, în special pe bază de cofeină. O substanţă, spun specialiştii, "vinovată" de agresivitatea crescută a adolescenţilor de 15-16 ani.
Ionuț Vancea - angajatul unui supermarket
"Sucurile trec foarte bine având în vedere că acuma se apropie și vara, în special cele cu cofeină, tineretul cumpără foarte mult."
dr.Amorin Popa - medic nutriționist
"Sunt tineri hiperactivi, se manifestă prin hipertensiune arterială, prin trahicardie și bineînțeles printr-o stare de agitație psihomotorie, inclusiv în clasă, care poate să ducă la manifestări agresive."
Statisticile confirmă că persoanele care beau constant sucuri acidulate prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză sau de a suferi un infarct miocardic.