Procentul rezultat în urma măsurătorilor ar trebui să le dea de gândit părinţilor care, de cele mai multe ori, ignoră sfaturile medicilor şi îi lasă pe copiii să stea în faţa calculatorului cinci sau chiar şase ore pe zi. Nimic mai greşit, pentru că numărul recomandat elevilor din clasele primare este de maximum două ore.
"- Ce îţi place cel mai mult la calculator? - Să mă joc pe Facebook."
"- Eu mă joc, stau pe Facebook, mă uit la filme de animaţie."
"- Nu te deranjează la vedere? Nu te dor ochii? - Nu prea. Mă dureau, dar acum nu mă mai dor de când port ochelari."
"Solicitarea vizuală este foarte mare la ecran şi trebuie limitat efortul vizual. Copiii care nu au teme la calculator să nu stea la calculator decât la sfârşitul săptămânii", recomandă Cornelia Jelic, oftalmolog.
Situaţia e la fel de alarmantă la elevii de liceu. Scuza lor principală e referatul sau tema dată de profesori.
"Ştiu şi ce afecţiuni pot avea din pricina asta şi, totuşi, folosesc calculatorul, dar să ştiţi că nu pentru ceea ce li se cere neaparat de la şcoală ci pentru a sta pe internet", spune Georgeta Sadoveanu, profesor de informatică.
Pe lângă problemele de natură medicală, folosirea excesivă a calculatorul şi a diferitelor gadgeturi duce la ceea ce psihologii numesc izolare socială.
"Noi, specialiştii, dorim să tragem un semnal de alarmă că, mai presus de toate, ar trebui să dezvoltăm afectivitatea, simţămintele, relaţiile cu ceilalţi", atrage atenţia Elisabeta Balla, psiholog.
Programul de promovare a sănătăţii vederii va continua şi în acest an şcolar. Specialiştii îi vor testa pe elevi începând cu luna noiembrie.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă, Tiberiu Catrişcău