"Cele din producția organică sunt cu imperfecțiuni, nu au un aspect comercial, pe când cele din supermarket arată foarte frumoase, foarte apetisante."
Aceasta ar fi, pe scurt, diferenţa dintre alimentele bio şi cele crescute în regim intensiv. Un grup de cercetători de la Universitatea din Oradea a aprofundat problema în cadrul unui studiu, ale cărui rezultatele sunt îngrijorătoare.
"La nivelulul produselor ecologice există diferențe față de produsele cultivate în sistem clasic de până la 10 ori. Substanțele toxice încep să apară din zona nitrați, nitriți, dar în ultimul timp s-a observat prezența unor cantități de metale grele", susţine Adrian Timar, coordonatorul studiului.
Consecinţele sunt dramatice pentru organismul uman. Medicii spun că nu doar sănătatea fizică este afectată, ci şi cea mentală.
Dr. Amorin Popa, șeful secției de diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea: "O lipsă de vitamine în alimente poate duce în timp, în mod cronic, mari deficienţe în dezvoltarea organismului uman."
"Industrializarea alimentației a dus la explozia câtorva boli care sunt direct influențate de alimentație; una dintre aceste boli este și boala Alzheimer", explică dr. Gavril Cornuţiu, medic psihiatru.
Specialiştii orădeni au constatat că alimentele pline de pesticide sunt lipsite de fitonutrienți - substanţe din categoria antioxidanţilor, implicate în lupta împotriva îmbătrânirii.
"De exemplu, la struguri, dacă sunt stropiți, atunci nu mai sunt atacaţi de mucegaiul specific viței de vie și atunci vița de vie nu mai secretă resveratrol, care este unul din fitonutrienții foarte sănătoși", consideră Simona Bișboacă, nutriționist.
Până şi vânzătorii din pieţe sunt conştienţi că multe din produsele de pe tarabe conţin chimicale.
"La fiecare produs - că e roșie, că e castravete, că e orice - sunt ferm convinsă că se pune la ficecare îngrășământ. Altfel nu se face, nu ai cum."
Şansa o reprezintă produsele bio, care pot compensa efectele nocive ale alimentelor obţinute industrial.
"Se găsesc produse cu semințe cum sunt goji, chia și altele de genul acesta, cu multe vitamine, cu multe minerale", sfătuieşte Celus Apostol, administrator afacere cu produse bio.
Clienţii care vor produse sănătoase sunt sfătuiţi să ceară vânzătorilor un certificat bio.
"Un produs bio față de un produs convențional nu se poate deosebi decât pe baza unor buletine de analize emise de organisme de certificare", susţine Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agicole Bihor.
Studiul cercetătorilor orădeni a început în 2012 şi se întinde pe şase ani.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Cristian Rusu, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş