România a intrat în topul țărilor europene cu cele mai agresive comportamente. O confirmă studiile Organizației Mondiale a Sănătății, dar și cele realizate de profesori renumiți de psihologie care se referă la actele repetate de violenţă, cunoscute sub numele de bullying. O parte din acești psihologi participă în acest sfârșit de săptămână la o conferință în Băile Felix.
Definit ca un act comportamental repetat, îndreptat spre rănirea fizică sau mentală a unei persoane, bullying-ul a devenit în ultimii ani un fenomen în România.
"Fenomenul de Bullying este studiat de multă vreme, sunt statistici ale Organizaţiei Mondiale în care România ocupă locuri fruntaşe în desfăşurarea acestui comportament în şcoală", susţine prof. univ. Simona Trip, de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii din Oradea.
Specialiştii străini au comparat datele statistice şi au stabilit că "în ceea ce priveşte fenomenul de bullying şi victimizare România este foarte sus, de regulă pe locul doi, sub Lituania, şi deasupra Ucrainei", spune prof. univ. Peter Smith, de la Universitatea din Londra. "Ştim că programele (derulate în şcoli n.r.) pot reduce numărul acestor incidente cu 50% şi asta e important pentru că victimele bullying-ului suferă cad în depresie, îşi pierd stima de sine, chiar se sinucid."
Şi Emanuel Adelin, psiholog, inspector principal de penitenciare, a observat că "infracţiunile în comunitatea europeană au crescut, vorbesc de infracţiuni comise de către români".
Comportamentul violent este întâlnit la toate categoriile de vârstă, de la şcolari până la adulţi.
"Putem avea forme de ameninţare doar, cum ar fi limbajul nonverbal - un zâmbet, o scrâşnire din dinţi, o privire care pot avea acelaşi impact ca un pumn, o lovitură", atrage atenţia conf. Alina Simona Rusu, de la Universitatea Babeş-Bolyai.
Creşterea agresivităţii în România are mai multe explicaţii, spun specialiştii. Printre acestea şi faptul că societatea autohton este una masculină, orientată spre control.
"Pentru România trebuie să ne uităm la factorii economici. Cred că dacă românii sunt din ce în ce mai supăraţi şi agresivi, ceva nu e bine la nivel mare politic", este de părere prof. univ. Howard Kassinove, de la Universitatea Hofstra, New York.
"Este o proliferare a show-urilor TV de tip reality-show, care arată modele foarte rele de comportament şi de agresiune verbală şi care creează acel model pentru oameni să se comporte agresiv", consideră Raymond Tafrate, Central University Connecticut.
Specialişti din întreaga lume au luat parte la conferinţa internaţională Work Shop on Agression, organizată în Băile Felix de Universitatea din Oradea. În acest fel au fost marcaţi 20 de ani de cercetare şi învăţământ în psihologie.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță