Cu o săptămână înaintea începerii anului universitar, agitația domină campusurile universitare. Studenții au de ales între camerele de cămin și chiriile din orașe. Prima variantă este cea mai ieftină, deci cea mai căutată. În Oradea, unul dintre cele 1500 de locuri în căminele studențești nu costă mai mult de 180 de lei pe lună. În schimb, chiria minimă pentru o garsonieră în oraș este de 80 de euro, adică aproape 370 de lei.
Mihai Nistor este din Republica Moldova și studiază Dreptul la Universitatea din Oradea. Este pentru al doilea an când a ales să stea în cămin.
"Căminele sunt în cadrul campusului şi este destul de aproape de facultate şi eşti într-un mediu de studenţi. Plus, e un preţ destul de mic comparativ cu o garsonieră şi ai baie în cameră, tot ce e nevoie."
Sunt motivele pentru care mulți studenți au ales această variantă.
"În primii doi ani am stat în chirie, iar în al treilea an am venit aici la cămin. Regret că nu am stat toţi cei trei ani în cămin pentru că e mult mai avantajos din toate punctele de vedere."
Universitatea din Oradea dispune de patru cămine cu o capacitate de 1.435 de locuri. În toamna aceasta, numărul cererilor de cazare a a crescut cu 11% faţă de anul trecut, semn că studenţii sunt atraşi de preţ şi de facilităţile oferite. Taxa lunară pentru un loc este cuprinsă între 80 și 180 de lei, iar camerele au între trei și cinci paturi.
"Sunt dotate cu frigidere, cu mobilier, cu lenjerie la cerere, de asemenea, beneficiază de internet, cablu tv, iar în cadrul oficiilor care sunt localizate la fiecare nivel există maşini de spălat, cuptoare cu microunde, plite", a detaliat Ligia Burtă, prorectorul Universităţii din Oradea.
Există însă şi studenți care vor să stea în chirie. De regulă, sunt străinii dispuşi să plătească sume mari pentru confort, spun agenţii imobiliari.
"Încep undeva la 300-350 de euro un apartament într-un bloc nou, aproape de centrul oraşului sau chiar în centru, pentru că e cerere mare pentru Facultatea de Medicină. În situaţia în care doresc să stea în chirie în garsonieră, preţurile încep undeva de la 160 de euro", spune Paul Moise, administratorul unei agenţii imobiliare.
Studenţii îşi vor putea ocupa locurile în cămin începând din weekend. Cereri se pot depune însă, pe tot parcursul anului universitar, în eventualitatea eliberării unor locuri. La Universitatea din Oradea învaţă aproximativ 14 mii de studenţi.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş