Alese de pe toate continentele, ţările adunate în "şedinţa ONU" de la Oradea au fost reprezentate de 20 de studenţi. Printre ei s-a aflat Cristian, aflat în anul doi al Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Simularea s-a potrivit perfect cu planurile sale de viitor, pentru că recunoaşte că visul său este să ajungă diplomat. Chiar dacă acum a reprezentat în mod fictiv Marocul, peste câţiva ani îşi doreşte să se afle în sediul ONU în calitate de delegat al României.
"Ar fi una dintre dorinţele mele să ajung la ONU, poate una dintre cele mai mari dorinţe.Aşa ştim concret ce se face acolo şi ce am putea face dacă lucrăm în ONU", spune studentul Cristian Puie.
Tinerii prezenţi la simulare au fost puşi în situaţia de a reprezenta câte o ţară şi au făcut propuneri privind reforma Consiliului de Securitate al ONU. Fiecare idee a fost supusă la vot, exact ca în şedinţele reale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Profesorii cred că astfel de întâlniri îi pregătesc pe tineri pentru un viitor în cariera diplomatică.
"Simulările sunt o formă activă foarte utilizată în universităţile occidentale şi noi încercăm să o implementăm şi în universitatea noastră la specializarea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene". spune Ioan Horga, decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale din Oradea.
"Scopul acestei întâlniri e să-i familiarizeze pe studenţi cu negocierea, cu comunicarea, cu dezvoltarea unui spirit de diplomaţie care poate chiar să-i ajute în viitor într-o posibilă carieră în diplomaţie", explica Mirela Marcut, organizatoarea evenimentului.
Este al patrulea an consecutiv când la Universitatea din Oradea se organizează astfel de simulări.