"Susținem că prestația compensatorie este necesară datorită faptului că reclamanta Maria Marinescu a renunțat la continuarea carierei sale profesionale."
Așa și-a început pledoaria Adriana Druțu, studentă la Drept, care azi a intrat în rolul unei avocate în cadrul unui proces simulat de divorţ. A primit imediat replica unei colege, devenită şi ea apărător pentru o zi: "Aceasta a început să îl exploateze din punct de vedere financiar."
Timp de 30 de minute fiecare parte şi-a prezentat punctul de vedere, după care completul de judecată - format tot din studenţi - a dat o sentinţă. A fost cazul pe care asociaţia ELSA Oradea l-a propus studenţilor din anii terminali ai facultăţii locale de Drept.
"A fost pe civil, familie. Speța a fost structurată pe trei teme juridice. Divorț, autoritatea părintească și partaj", a explicat Claudia Romocea, reprezentant ELSA.
"Argumentele expuse au fost raportate la starea de fapt pe care am conceput-o cu referire la textele legale, incidente în cauză. Ca atare, a fost și o dificultate pentru juriu de a alege cel mai bun orator", susţine judecătorul Cristian Monenci.
Studenţii care au îmbrăcat roba de avocat spun că experiențele de acest gen sunt esențiale pentru evoluţia profesională.
"Am dobândit anumite cunoștințe la facultate, dar nu am avut șansa până acum de a le pune în practică sau de a afla care sunt punctele mele forte sau cele la care mai trebuie să lucrez", spune Izabela Giula, studentă la Facultatea de Drept din Oradea.
Procesul simulat a avut loc la Palatul de Justiție din Oradea, iar reprezentanţii ELSA spun că astfel de acţiuni vor fi organizate în fiecare semestru.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi