În camerele din căminele Universităţii din Oradea lumina stă aprinsă toată noaptea. Startul la învăţat se dă în jurul orei 22.
"Tocmai ne pregătim pentru ultimele retuşări la proiecte şi ne apucăm să citim până târziu", spune Mădălina Ţig, masterandă.
"Eu învăţ mult mai bine atunci când subliniez. Îmi subliniez ideile principale şi apoi dezvolt de la mine", explică Ioana Ciuce, masternadă.
Învăţatul nu se face încontinuu. Studenţii găsesc întotdeauna o pauza de...cafea.
"În sesiune beau cafea, foarte multă cafea. În special seara, când mă simt mai obosită."
"Beau cam trei cafele pe zi, de obicei înainte de examen şi chiar şi seara."
"De obicei, nu sunt băutor de cafea dar pe sesiune cred că am nevoie de vreun sfert de kilogram."
Doctorii le atrag atenţia studenţilor că prea multă cafea strică.
"Peste jumătate de litru reprezintă o cantitate excesivă situaţie care face ca în aceste condiţii acest stimulent să ducă la o stimulare prelungită a celei nervoase, urmată de o epuizare, de oboseală, de fatigabilitate şi incapabilitate de înregistrare a informaţiei", atrage atenţia dr. Amorin Popa, medic diabetolog.
Prieteni falşi le sunt şi pastilele de memorie.
"Cred că de două sau trei ori am luat ceva medicament pentru memorie."
"Au şi efecte negative, dar asta depinde şi de persoana care le ia; dacă are şi alte probleme medicale, atunci se ia cu grijă. Seara nu se ia pentru că nu poţi să dormi noaptea", afirmă Nicoleta Mureşan, farmacistă.
La Universitatea din Oradea sesiunea de iarnă ţine până în 7 februarie. Pe urmă, studenţii vor avea o săptămână de vacanţă.
Reporter: Diana Grad
Operatori: Darius Pop, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş