La cei 21 de ani ai lor, Denisa şi Daniela au o afacere înfloritoare, pentru care s-au luptat din toate puterile. La început au primit peste 400 de oi de la familie, iar fondurile europene pentru instalarea tinerilor la ţară le-au fost de mare folos.
Au obţinut 40 de mii de euro, din care le-a intrat în cont o tranşă de 60%.
"A doua de 40%, care se autorizează abia după ce efectuăm o vizită pe teren şi observăm creşterea exploataţiei pe orizontală şi creşterea pe verticală din punct de vedere economic", spune Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bihor.
Cu ajutorul banilor au înfiinţat două ferme, câte una pentru fiecare. Cresc împreună oi, vaci şi albine. Denisa Buzle are "168 de oi, trei vaci, 40 de familii de albine şi trei hectare de pământ".
Împreună cu animalele Danielei gemenele au acum peste 1000 de oi. Asta dacă nu punem la socoteală şi mieii. Unii dintre aceştia vor fi ţinuţi pentru a mări efectivele, iar alţii vor fi vânduţi pentru consum.
Tatăl este cel care le ajută în fiecare zi, îngrijeşte şi supraveghează animalele atunci când gemenele sunt plecate la şcoală.
Tinerele sunt studente la Facultatea de Mediu, dar urmează şi cursuri postliceale de asistente. Recunosc că le este greu, iar când una nu ajunge la şcoală, merge cealaltă şi ia cursurile.
Între timp, afacerea lor creşte încet, dar sigur. Aproape totul se valorifică: lapte, brânză şi carne de consum.
"Noi avem clienţi care vin, ne caută acasă, avem parteneri străini la care ce avem surplus le dăm", spune Daniel Buzle, tatăl studentelor fermiere.
Până în acest an suma maximă pe care o puteau accesa tinerii din fonduri europene era de 40 de mii de euro. Din această toamnă ea va creşte la 50 de mii de euro. În ultimii şase ani, 837 de tineri din Bihor s-au mutat la ţară şi au devenit fermieri.
reporter: Andrea Crişan
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş