Aplicaţia de înscriere a fost activată în această dimineaţă, la ora 10. Cei care vor să o acceseze trebuie să îşi creeze un cont pe site-ul aippimm.ro,a secţiunea programe de finanţare, subcategoria start. Programul START este destinat firmelor care au cel mult doi ani de la înfiinţare.
„Firma trebuie să fie înmatriculată în România, să îşi desfăşoare activitatea pe teritoriul României, să aibă capital integral privat şi să nu aibă probleme legate de insolvenţă", a detaliat Cristian Raţiu, consilier OTIMMC Satu Mare.
Fiecare companie care aplică trebuie să completeze şi să transmită online planul de afaceri cu care garantează suma pe care o solicită.
„Atunci când ai făcut un plan de afaceri şi doreşti să îl implementezi, trebuie să te ţii de el şi obiectivele propuse să fie atinse. Aceste rezultate fac obiectul punctajului pe care îl obţii atunci când primeşti banii şi, bineînţeles, ele vor fi verificate ulterior", explică Dan Octavian, consilier financiar.
Punctaj mai mare vor primi cei care îşi propun să facă producţie, să angajeze mai mulţi oameni şi să cumpere utilaje de ultimă generaţie. Limita maximă a ajutorului este de 120 de mii lei, sumă ce reprezintă maximum 90% din investiţie.
„Se pot asocia mai mulţi tineri care pot să îşi înceapă această afacere şi, sigur, că asta înseamnă că în momentul în care se asociază 4-5 tineri, deja pot să demareze o afacere din care să iasă ceva deosebit", susţine Ioan Mintaş, prim-vicepreşedinte CNIPIMM.
După realizarea investiţiei, tot ce este cumpărat prin programul START este asigurat în favoarea Oficiului teritorial pentru IMM, timp de patru ani.
Perioada de depuneri se încheie peste 10 zile. La începutul lunii iulie firmele care au obţinut cel mai mare punctaj vor semna contractele, iar banii vor putea fi decontaţi până cel târziu 4 noiembrie.
Reporter: Laura Breb
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş