Interes mare pentru programul Start Up Nation, care asigură finanţări nerambursabile de până la 200 de mii de lei pentru firmele înfiinţate după 30 ianuarie 2017. Într-o singură zi, peste 800 de proiecte au fost depuse pe site-ul Ministerului Mediului de Afaceri şi peste 3.000 de conturi au fost create de antreprenori. Cei care vor să obţină aceşti bani au la dispoziţie o lună pentru a depune proiectele.
Proiectele de finanţare în cadrul programului Start Up Nation se depun exclusiv online, prin completarea mai multor formulare. 200.000 de lei - adică aproximativ 44.000 de euro - este suma maximă pe care o pot solicita antreprenorii. Banii acoperă 100% din valoarea proiectului.
"Cu siguranţă, este cât se poate de util, dacă stăm să ne gândim că multe dintre business-urile antreprenoriale au pornit fără niciun fel de suport. Cu siguranţă, pentru cei care vor obţine aceste sume va fi un suport fantastic", spune consultantul Liviu Sav.
Radu Ciordaş este un tânăr antreprenor din Oradea care a dezvoltat un fast food cu mâncare mexicană. Vrea să-şi extindă bucătăria, astfel că a înfiinţat o nouă firmă, cu un cod CAEN diferit, pentru a putea depune un proiect de finanţare în valoare de 200 de mii de lei în cadrul programului Start Up Nation.
"Mi se pare că este făcut pentru cei care vor cu adevărat să facă un business, nu pentru cei care vor doar să ia bani de la stat sau de la alte fonduri. Este o sumă de care pot beneficia fără să fie aportul meu", spune Radu Ciordaş.
Peste 800 de proiecte au fost depuse în primele 24 de ore de la lansarea programului. Angajaţii ministerului pentru mediul de afaceri susţin că programul nu va fi afectat de actuala criză guvernamentală.
"Toţi secretarii de stat sunt la ministere şi lucrează. Am verificat asta şi cu colegii mei, deci nu a existat o directivă în sensul în care odată cu tensiunea aceasta să se oprească măsurile din programul de guvernare, ba din contră", susţine Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Deşi se lucrează de luni bune la acest program, consultanţii au descoperit deja unele nereguli ale softului de depunere a proiectelor. Acesta acceptă în sistem firme mai vechi de cinci luni, deşi o condiţie obligatorie este ca societatea pe care se depune proiectul să fie înfiinţată după 30 ianuarie 2017. Nu este singura situaţie în care aplicaţia prezintă deficienţe.
"Diverse date necorelate. Partea de asociaţi ne permite să depunem proiecte în care asociaţii au mai mult de 100 la sută participare în firme", explică Liviu Sav.
Prin programul Start Up Nation, Guvernul își propune să finanţeze anual 10 mii de firme. Bugetul total alocat acestui program este de 1,7 miliarde de lei pentru 2017. În anii următori, până în 2020, bugetul anual va ajunge la două miliarde de lei.
Reporteri: Bogdan Băcilă, Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş