De departe, cel mai cunoscut accident de muncă din 2015 a fost cel al minerului de la mina Băiţa, care s-a aruncat în aer într-una din galerii, în semn de protest faţă de condiţiile grele de muncă. Colegii săi au sesizat dispariţia lui la schimbul de tură, iar ortacii l-au găsit mort lângă o gură de mină.
Nu este singurul accident mortal în 2015 în Bihor, alte şase persoane pierzându-şi viaţa în timp ce se aflau la locul de muncă. În total, anul trecut au fost peste 100 de accidente de muncă în judeţ.
"Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente sunt transporturi rutiere, 11 accidentaţi, aproape 11% din totalul accidentaţilor; comerţul cu ridicata şi nespecializat, de produse alimentare, 8 accidentaţi", a confirmat Marius Rotar, şeful ITM Bihor.
Ca şi curiozitate, un număr mare de accidente de muncă, 8, a avut loc în spitale, în cadrul activităţii de asistenţă spitalicească.
800 de petiţii au fost depuse anul trecut la sediul ITM Bihor, iar cele mai multe reclamaţii erau legate de anumite abuzuri ale angajatorilor la adresa salariaţilor. Cele mai multe vizau neîncheierea unui contract de muncă şi nerespectarea programului de lucru.
4200 de unităţi au fost verificate în 2015 de inspectorii ITM Bihor, care au aplicat sancţiuni de aproape 7 milioane de lei.