Până acum, pacienţii care trebuiau transferaţi la alte spitale erau transportaţi până la aeroportul din Oradea cu ambulanţele, după care erau preluaţi de echipajul de medici din elicoptere. În acest fel se pierdeau minute preţioase pentru că drumul de la spital până la aeroport dura 20 şi chiar 30 de minute. Cu ajutorul heliportului bolnavii vor fi transportaţi mult mai rapid, iar şansele lor la viaţă sunt mult mai mari.
"Asta înseamnă că pacientul va ajunge direct de pe patul de spital pe targa elicopterului, durata transferului fiind de ordinul a câtorva minute, nu zeci de minute cum era până acum", explică dr. Hadrian Borcea, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea.
Platforma pe care vor ateriza elicopterele va fi amenajată pe acoperişul unei clădiri a Spitalului Judeţean din Oradea, iar accesul la heliport se va face de la etajul cinci al unității medicale.
Heliportul va fi de mare folos şi medicilor care prelevează organe. Aceştia vor ajunge mult mai repede la operaţiile de transplant.
"Heliportul este un proiect foarte ambiţios al colegilor noştri din urgenţă şi suntem convinşi că ne va ajuta în mod deosebit în programul de transplant şi aici mă gândesc la prelevarea cordului, care are un timp de ischemie foarte scurt, aproximativ în trei ore maxim cordul prelevat trebuie să fie în sala de operaţie", spune dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant din Bihor.
Pentru construirea heliportului şi-a depus oferta o singură firmă, iar dacă totul va decurge bine, construcţia ar trebui să fie gata în luna iunie, astfel încât din vară elicopterele să poată ateriza pe Spitalul Judeţean din Oradea.
reporter: Florina Fofiu operator: Robert Rezmuves editor web: Adrian Laboș