Cele trei firme fac parte din acelaşi grup de companii. Înainte să facă donaţiile, reprezentanţii lor au discutat cu şefii celor cinci secţii, ca să afle de ce au nevoie.
"S-a calculat 20% din impozitul pe profit pe total an 2013 şi 3 la mie din cifra de afaceri. Dacă se poate să ajute judeţul, de ce să nu-l ajute, dacă avem această posibilitate şi este legal", spune Maria Silaghi, directorul economic al unui grup de firme.
Din cei 45 de mii de euro donaţi între 2010 şi 2013, cea mai mare sumă a fost destinată cumpărării de mobilier pentru centrul oncologic din Oradea.
"Spitalul Municipal a primit în valoare de18 mii de euro mobilier, cu care a fost dotată secţia de oncologie,
în care au fost necesare dotări suplimentare", explică Claudia Cladovan, managerul Spitalului Municipal Oradea.
Restul banilor a fost împărţit între patru secţii de la Spitalul Judeţean din Oradea. Chirurgii au primit instrumentar laparoscopic în valoare de aproape 5 mii de euro. Acelaşi preţ a fost plătit pentru injectomatele necesare setării dozajului perfuziilor pe secţia de cardiologie.
Aflată la etajul opt al spitalului judeţean, secţia de neurologia a fost dotată cu 6 frigidere şi 3 aparate de aer condiţionat.
"Ţinând cont de faptul că finanţarea spitalelor, în prezent, o avem la sume destul de mici, orice donaţie venită din partea unor firme este binevenită", este de părere Lucia Daina, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.
Legea pe baza căreia se pot face donaţiile din impozitul pe profit ori din cifra de afaceri este aplicabilă din 1994.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș