După ce au învins frigul erei glaciare şi au trecut prin mii de ani de schimbări climatice, din melcii relicţi şi peştii pe care naturalistul român Emil Racoviţă i-a descoperit la început de secol XX au mai rămas doar câteva zeci de exemplare. Lacul termal unic în Europa care le-a fost casă milenii la rând a fost distrus în numai un an de omul modern. Întreaga întindere de apă a sfârşit acum într-un acvariu de un metru cub din biroul unui naturalist de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Acolo încearcă să supravieţuiască 40 de melci şi 30 de peşti din specia Roşioara lui Racoviţă.
"Le-am creat condiţiile din habitatul lor natural şi încercă să-i menţinem cât putem în viaţă în ideea că vreodată se va reface cumva.Cel puţin avem câteva exemplare care să salveze genetica acestor specii", spune Radu Huza,custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa
Custozii rezervaţiei de nuferi din Băile 1 Mai spun că de vină pentru distrugerea monumentului natural sunt forajele făcute de vilele şi pensiunile construite în zona lacului, care extrag apa termală din aceeaşi sursă cu cea a lacului.
"Dezvoltarea galopanta a staţiunii Băile 1 Mai şi a Băilor Felix a ridicat gradul de antropizare la aşa nivel încât exploatarea zăcământului a scăpat de sub control, spune Vasile Danciu,naturalist la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.
"Legăm catastrofa produsă aici în Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa de exploatarea în exces a apei geotermale peste puterea de refacere naturală a zăcământului", adauga Radu Huza,custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa
Nivelul apei termale a scăzut constant, iar în cele din urmă lacul a secat de tot, iar nufărul termal a dispărut.
Autorităţile susţin sus şi tare că au încercat să ia măsuri pentru protejarea lacului cu nuferi din Băile 1 Mai, dar controalele declanşate nu au avut niciun rezultat.
" Au fost 30 şi ceva de puţuri supuse atenţiei din care au fost constatate 7 cu probleme şi au fost un număr de 15-20 la care nu am avut acces". spune prefectul de Bihor, Claudiu Pop.
Localnicii din Băile 1 Mai nu pot accepta ideea că bijuteria staţiunii a dispărut.
Prefectura Bihor a anunţat că s-a luat în discuţie inclusiv propunerea de a nu mai permite nimănui să facă foraje noi în zona Băilor 1 Mai şi a Băilor Felix.