Militarul de doar 26 de ani şi-a pierdut piciorul drept într-un conflict care a avut loc în faţa aeroportului din Doneţk. Şansa la o viaţă normală a primit-o de la o echipă de specialişti din Oradea, care lucrează la un centru de ortezare - protezare.
"A fost chiar un pacient perfect, care a avut dorinţă să aibă proteză ca să fie independent, un tânăr care a fost logodit şi avea viața lui în faţă, doar că avea nevoie de o proteză ca să continue", povesteşte Jaco du Plessis, coordonatorul centrului de protezare şi ortezare.
Pentru că dotările de care dispun cei din ţara vecină sunt învechite, specialiştii orădeni s-au descurcat cu ce au avut. Proteza pe care a primit-o tânărul a fost sponsorizată de o companie islandeză.
"Nu am putut să facem proteza urmând nivelul şi paşii tehnologici pe care îi ştiam de acasă, a trebuit să improvizăm destul de multe lucruri, dar în final, ce contează e rezultatul", spune Adrian Pleș, tehnician ortoped.
Orădenii au susţinut demonstraţii practice în faţa ucrainenilor. Specialiştii din Oradea au observat că ţara vecină are nevoie de specialişti în ortezare şi protezare, din cauza numărul tot mai mare de răniţi în urma violenţelor din Ucraina este în continuă creştere. Din acest motiv, bihorenii caută resurse financiare ca să-i poată instrui în România pe tehnicienii de peste graniţă.
"Nevoia este destul de mare, mai ales acum, în conflictul lor din Ucraina de Est, numărul de amputaţii este în creştere. Probabilitatea să mergem înapoi să-i învăţăm este destul de mare, dar probabilitatea să vină încoace să-i învăţăm este şi mai mare", susţine Jaco du Plessis.
În ultimii zece ani, specialiştii orădeni au participat la misiuni umanitare în mai multe ţări.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves