Sute de milioane de euro au fost investiţi în ultimii ani în Oradea, prin venirea mai multor companii în zona industrială a oraşului. Municipalitatea le-a asigurat toate condiţiile de funcţionare, dar firmele găsesc cu greu forţă de muncă specializată. În încercarea de a găsi soluţii pentru această situaţie, companiile s-au implicat în dezvoltarea şcolii profesionale EuroBusiness: au contribuit la renovarea sălilor de clasă şi le oferă liceenilor stagii de practică, transport gratuit şi o masă caldă.
Florina Flonca are 20 de ani, iar de nouă luni lucrează în cadrul unei companii din Oradea. A terminat liceul la specializarea resurse naturale şi mediu, dar nu şi-a găsit un loc de muncă în domeniu. Aşa că a acceptat un post de operator la bandă, de care este foarte mulţumită. Îi oferă condiţii bune de lucru şi posibilitatea de a avansa profesional.
"Este curat, avem cantină, este aer condiţionat, îmi place foarte mult că este ordine, toate sunt puse la punct. Merită să ai o calificare pentru că aici poţi obţine mai multe calificări, poţi să avansezi ca şi tehnician."
La aceeaşi firmă orădeană, cu o experienţă de 12 ani, lucrează şi Adrian Rusu. Acesta are deja trei ani de experienţă în domeniul tehnologic, deşi a urmat un liceu cu profil de turism.
"Datorită programului care este foarte flexibil, foarte multă lume mi-a recomandat să vin aici, plus că este o fabrică în care se lucrează foarte lejer."
În ciuda condiţiilor moderne de muncă, companiile care au dezvoltat capacităţi de producţie în Oradea se confruntă cu o lipsă acută de personal.
"În toată această perioadă am dezvoltat compania, am dublat numărul de angajaţi în ultimii doi ani, planul pentru anul următor este de a creşte în continuare. Avem nevoie de operatori pentru producţie, de tehnicieni, de ingineri", spune Cristian Gulicska, managerul unei companii din Oradea.
Ca o soluţie pentru lipsa specialiştilor, reprezentanţii a patru companii au decis să pună bazele "Asociaţiei Parteneri pentru Educaţie", în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea. Prin aceasta, elevii școlii profesionale Eurobusiness beneficiază de mai multe facilități.
"Zece elevi în fiecare an din 2013 care vin la noi, nu lucrează încă pentru că nu au terminat, dar sperăm ca în momentul în care vor finaliza studiile să vină şi să lucreze pentru noi. Ne implicăm direct în dezvoltarea acestor şcoli, prin contracte cu ei, renovăm sălile de clasă", a detaliat Cristian Gulicska.
"Lucrările au început în urmă cu două săptămâni şi sperăm că vor fi gata până la începerea noului an şcolar astfel încât elevii de la şcoala profesională să poată să studieze în condiţii foarte bune. Valoarea acestor lucrări trece de 100.000 de lei", a explicat Florina Fofiu, reprezentanta Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.
Şcoala Profesională Eurobusiness din Oradea oferă, printre altele, calificări precum sculer matriţer, electrician, mecanic auto sau tâmplar. Toate acestea se vor regăsi din această toamnă într-un singur loc, în campusul tehnic "Traian Vuia" din Oradea. Tot aici cei interesaţi se pot înscrie pentru cele 79 de locuri care mai sunt disponibile, din cele 224 oferite. Ultima etapă de depunere a dosarelor va fi în perioada 1-2 septembrie.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa