Specialiști în piața muncii: Patronii se feresc să angajeze persoane cu dizabilități

Data actualizării: Data publicării:
angajari dizabilitati

Angajatorii evită să angajeze persoane cu dizabilităţi. Asta chiar dacă beneficiază de facilități fiscale ori de sprijinul unor asociații care se ocupă de persoanele cu handicap. Este concluzia specialiștilor din domeniu, care susțin că unii candidați cu diferite grade de handicap au nevoie de asistenţi pentru a se acomoda ori pentru a putea munci câteva ore pe zi. Alţii sunt mai norocoşi: patronii i-au primit înapoi, deși au suferit accidente care le-a afectat capacitatea de lucru.

Iulian Stan lucrează de 11 ani ca IT-ist la o firmă din Oradea. În 2012, în urma unui accident de motocicletă, şi-a fracturat coloana şi a rămas imobilizat în scaun cu rotile. După trei luni de concediu medical s-a întors la muncă şi este unul dintre cei mai productivi angajaţi ai companiei.

“Foarte important, pentru că te ajută socializarea foarte mult; nu stai închis în casă cu gândurile de imobilizat. Plus partea financiară te ajută mult şi moral, pentru că te susţii singur”, spune Iulian.

Pe lângă slujbă, Iulian se implică și în acțiuni de caritate: „Oferim o masă caldă în fiecare sfârşit de săptămână pentru aproximativ 50 de persoane aici, în Oradea.”

Cazul lui Iulian Stan este unul fericit. În Bihor există sute de persoane cu dizabilităţi care nu îşi găsesc un loc de muncă. Unele au mai lucrat şi își doresc să o facă în continuare, chiar dacă e vorba de slujbe cu jumătate de normă.

“La geamuri am lucrat, am şters scaune. La curăţenie aş mai vrea”, spune un candidat.

“Am lucrat ca şi ajutor de bucătar. A fost bine, câştigam bani, bonuri de masă. Am lucrat la patru ore”, completează o femeie.

Totuși, firmele sunt reticente când vine vorba de angajarea unor persoane cu dizabilități. Asta chiar dacă au parte de facilități fiscale și de sprijinul unor asociații.

“Le spunem că îi sprijinim, discutăm cu beneficiarii, stăm o perioadă să îi supraveghem. Angajatorii când văd că trebuie să angajeze o persoană cu dizabilităţi trag un pas în spate”, spune Monica Oros, asistent social.

“Există facilităţi de care pot beneficia atât în ceea ce priveşte subvenţia pentru locul de muncă al persoanei cu dizabilităţi, cât şi a unor beneficiii pentru adaptarea locului de muncă”, explică Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociaţiei de Scleroză Multiplă.

Adaptarea şi integrarea persoanelor cu dizabilități pe piaţa muncii au fost temele unui eveniment desfășurat miercuri dimineaţă la Liceul Don Orione din Oradea. Șapte asociaţii de profil au încercat să identifice soluţii în acest scop, iar studenții Facultăţii de Kinetoterapie au organizat jocuri sportive pentru cei cu probleme.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...