Program antidelapidare pentru asociaţiile de proprietari din Oradea. Primăria locală le va oferi acestora un soft informatic prin care orice locatar poate verifica ceea ce se întâmplă cu banii pe care îi plăteşte pentru întreţinere. 10 asociaţii au primit deja gratuit programul pentru a fi testat timp de 6 luni.
În ultimii ani în Oradea au fost înregistrate 17 asociaţii ale căror şefi au produs pagube de 2,5 milioane de lei prin delapidare. La acesta se adaugă mii de reclamaţii şi nelămuriri ale locatarilor cu privire la felul în care au fost cheltuiţi banii pentru întreţinere.
Ca să pună capăt unor astfel de situaţii, primăria Oradea vrea să le ofere asociaţiilor un program informatic prin care oricine locatar poate verifica ce se întâmplă cu sumele plătite pentru utilităţi.
"Va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor orădenilor care locuiesc la bloc şi la dispoziţia tuturor celor 812 asociaţii. Vrem să înlăturăm o parte importantă a nemulţumirilor pe care oameni care trăiesc la bloc le au", a precizat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
10 asociaţii cu peste o mie de partamente testează modul de funcţionare al softului.
"Softul acesta permite să trimiţi la închiderea luni o notă plată fiecărui locatar. Acestă notă de plată reflectă transparent cheltuielile asociaţiei detaliat pe mop, coadă de mătură ce vreţi dumneavoastră", susţine Cristian Lucaci, şeful unei asociaţii din Oradea.
Programul oferit de primărie permite plata online cu cardul a facturilor de întreţinere şi posibilitatea de a urmări sumele plătite către furnizori ori datoriile. Cel mai important este că acest program poate preveni delapidarea banilor de către şefii de asociaţii.
"La fiecare factură pusă la plată, la fiecare document se vede şi scan-ul; se evită o situaţie în care factura reală era de 1000 de lei şi s-a pus la plată 1200 de lei sau o lucrare la negru", a explicat Paul Varvari, creatorul programului.
Două astfel de programe vor fi testate timp de şase luni gratuit în Oradea.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves